Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Újabb lépés a méretezhető kvantumszimuláció felé

2023. július 07. - ferenck

A Rochester Egyetem kutatói chipléptékű optikai kvantumszimulációs rendszert fejlesztettek, amellyel sokat segíthetnek abban, hogy a jövőben nagyobb léptékben, és ne csak kísérleti szinten valósíthassanak meg ilyen rendszereket.

De mire is jó ez a fejlesztés?

Arra, hogy komoly lépést tettek vele komplex természeti jelenségeket kvantumszinten szimulálni képes számítógépek felé. Mivel az ilyen típusú szimulációk túl nehézkesek vagy kivitelezhetetlenek hagyományos komputerekkel, fotonika-alapú kvantumszámítási rendszerek jelenthetik a megoldást.

kvantumszimulacio.jpg

Kvantumszámítógépek fejlesztésének egyik célja kvantumrendszerekhez hatékony szimulátorok kidolgozása. Az utóbbi esztendők fotonikai fejlődése lehetővé tette a geometriai dimenzióktól kötetlenebb szimulációkkal való kísérletezést.

A Rochester Egyetem projektje is ezért lehet sikeres.  

A szimulációkat az összefonódott fotonok frekvenciájának vagy színének kontrollálásával, a fizikai világot utánzó szintetikus térben futtatták le. Ez a megközelítés különbözik a hagyományos foton-alapú számítási módszerektől. Azokban a fotonok útját kontrollálják, itt tulajdonságaikat. Másrészt az új módszerrel lényegesen kevesebb erőforrásra van szükség, és a fizikai lábnyom is drasztikusan csökken, tehát fenntarthatóbb.

A kutatók elmondták, hogy most sikerült először létrehozni kvantumszintű szintetikus kristályt. Módszerükkel szignifikáns mértékben nő a szintetikus tér dimenziója. Ezzel válik lehetővé több kvantumszintű jelenség, mint például az összefonódott fotonok mozgásának szimulálása.

A rendszer jóval bonyolultabb jövőbeli szimulációk alapja lehet. A kísérlet bebizonyította, hogy a megközelítés működőképes, és a kutatók izgatottan várják, hogy újabb számítási feladatokat szimuláljanak vele.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr7218159838
süti beállítások módosítása