Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Újabb mesterségesintelligencia-céget olvaszt magába a Microsoft

2024. április 11. - ferenck

Szokatlan üzlet keretében a Microsoft átvette az egykor szárnyaló mesterségesintelligencia-startup, a Mustafa Suleyman (hajdani DeepMind társalapító és a tavaly megjelent Következő hullám bestseller szerzője) által alapított Inflection nagy részét.

A Microsoft alkalmazza a vezérigazgató Suleymant és a cég dolgozóinak többségét, közel 650 millió dollárt fizetve a modellekhez való hozzáférésért és a jogvédelemért. Az Inflection a fogyasztók kiszolgálásától a nagyvállalatokra helyezi át a hangsúlyt.

inflection.jpg

A sok tehetség, a hatékony támogatás és a többmilliárd dolláros érték ellenére, az Inflection gondokkal küszködött. Az egyik legizgalmasabb és legígéretesebb startupból áramvonalasított vállalatiszoftver-szolgáltatóvá vált, ami persze a chatbot-szektor versenyképességét is remekül szemlélteti.

A céget Suleyman, Karén Simonyan és a LinkedIn-igazgató Reed Hoffman alapította, részben Microsoft-támogatással. Eredetileg az OpenAI és az Anthropic vetélytársaként pozícionálták magukat, MI-asszisztenseket próbáltak fejleszteni. Legismertebb termékük az érzelmi támogatást nyújtó Pi chatbot.

inflection0.jpg

Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója hónapok óta folytatott tárgyalásokat Suleymannal, aki magával akarta vinni a csapatot. Formálisan nem vásárolták fel a függetlenként, különálló entitásként maradt Inflectiont, és a 650 millió is a fele a tavaly kapott 1,3 milliárd dolláros befektetésnek, a becsült négymilliárdos értéktől pedig még messzebb van.

A Microsoft 620 milliót fizetett az Inflection modelljeinek nem kizárólagos licencéért. A legnagyobb nyelvmodell, az Inflectiom-2.5 és az API-k (alkalmazásprogramozói felületek) az Azure felhőszolgáltatáson lesznek elérhetők.

A hetvenfős csapat zömét, köztük Simonyant is a Microsoft alkalmazza új Microsoft MI részlegében. Az Inflection harmincmillió dollárért lemondott a Microsoft munkaerő-kölcsönzési tevékenységével kapcsolatos törvényes jogokról.

Az összegből és a bevételekből az Inflection kompenzálja a saját tőkéjüket a startupban megtartó befektetőket.

A Microsoft korábbi MI-csapatának egy részét megtartó új szervezet a nagyvállalat mesterségesintelligencia-törekvéseit felügyeli a jövőben: fogyasztói termékeket, mint a Bing, Copilot asszisztenseket stb.

A szokatlan szerződést (mivel nem akvizíció) valószínűleg a trösztellenes vizsgálatok elkerüléséért kötötték.  A Microsoft és az OpenAI kapcsolata – ami változatlanul stratégiai prioritás – már eleve felkeltette az USA, az Egyesült Királyság és az EU törvényhozóinak a figyelmét…     

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr5118374201
süti beállítások módosítása