Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Jön az Apple nagy nyelvmodellje, félhet a ChatGPT

2024. április 15. - ferenck

Az Apple eddig kimaradt a ChatGPT-vel jelképezett mesterségesintelligencia-forradalomból, a generatív MI diadalútjából, a nagy nyelvmodellek (large language models, LLM) fejlesztéséből. Tavaly már röppentek fel hírek változásokról, hogy az almás cég bekapcsolódna a versenybe, nagy titokban folyó kutatásfejlesztésekről, de semmi konkrétum nem látott napvilágot, semmit nem jelentettek be.

Most ismét úgy tűnik, hogy valami készül náluk, és a Siri felturbózásáról szóló híresztelések beigazolódhatnak. A vállalat egyik frissen megjelent kutatási anyagában ugyanis bepillantást nyerhetünk abba, mi is készül náluk. Röviden: Siri mesterségesintelligencia-kapacitását bővítik, hosszabban: négy változatban fejlesztenek egy LLM-et.

apple_nyelvmodell0.jpg

A nyelvmodell neve ReALM a Referencia-felbontás nyelvi modellezésként (Reference Resolution as Language Modeling) rövidítése. Segíti Sirit a kontextus és így az egész beszélgetés megértésében, ám ennél is fontosabb, hogy a – cég szerint – még a legkisebb modell is a ChatGPT-vel hasonló szinten teljesít.

A ChatGPT képfájlokat és PDF-eket képes feldolgozni, a teljes képernyőt (onscreen) viszont nem tudja elolvasni, és így a teljes tartalomra sem tud reagálni. ReALM igen, ami versenyelőnyt jelent.

A modell négy változatban/méretben készül. A számok a millió és milliárd paraméterre vonatkoznak: ReALM-80M, ReALM-250M, ReALM-1B, ReALM-3B.

Mérték a teljesítményét (benchmark) és összehasonlították az OpenAI GPT-3.5-ével és a GPT-4-ével is. Az OpenAI és a Microsoft számára egyaránt nyugtalanító hír, hogy a ReALM-80M, azaz a legkisebb modell is a GPT-4 szintjén van, ami arra enged következtetni, hogy a többi sokkal jobb teljesítményre képes.

Az anyag szerzői hangsúlyozzák, hogy a ReALM előrelépést jelent a hasonló funkciókkal rendelkező rendszerekkel szemben, és a legkisebb változat is akár öt százalékkal jobb az onscreen információ feldolgozásában.

Egyelőre nem tudni, hogy az LLM mikor kerül piacra. Valószínűleg a vezetőség beszél majd róla a cég júniusi éves fejlesztői konferenciáján.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr8518376565
süti beállítások módosítása