Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Az OpenAI nevetségessé tette Elon Musk ellenük indított jogi eljárását

2024. március 28. - ferenck

Elon Musk február végén jogi eljárást kezdeményezett az OpenAI és vezérigazgatója, Sam Altman ellen. A mesterségesintelligencia-modellek világ előli eltitkolása a vád.

Musk többek között Altman társaságában alapította majdnem kilenc éve, majd 2019-ben hagyta el a kortárs MI-kutatásokat leginkább fémjelző vállalatot. A cég nonprofitként indult, a válást a vezetőséggel való ellentétek idézték elő, és talán az a tény is, hogy profitorientálttá kívánták tenni az OpenAI-t, ami meg is valósult.

musk_openai.jpg

A multimilliárdos Tesla-főnök szerint az OpenAI 13 milliárd dolláros partnersége a Microsofttal a nyílt forrású (open source) MI fejlesztését előirányzó eredeti tervek elárulása, és a cég most lényegében a redmondi óriás fiókvállalkozásaként funkcionál. Az új vezetőség nemcsak fejleszt, hanem folyamatosan újraértelmezi az általános mesterséges intelligenciát (AGI) azért, hogy az emberiség szolgálata helyett a Microsoft profitját maximalizálja – hangsúlyozza a magát az MI-veszélyt egyedül érzékelő személy színében előszeretettel feltüntető Musk.

„Mr. Musk közreműködése és fontos támogató kezdeményezései, forrásai nélkül az OpenAI nagy valószínűséggel soha nem indult volna el” – áll a hivatalos anyagban.

musk_openai0.jpg

Musk szerződésszegéssel, vagyonkezelői kötelezettség megszegésével és tisztességtelen üzleti gyakorlattal vádolja az OpenAI-t és vezetőségét. Ezért összes technológiájuk nyilvánossá tételére szólította fel őket, Altmant pedig minden eddig megkeresett pénzéről való lemondásra kötelezné.

Persze a pereskedésnek bíróságig is el kell jutnia, és a jelenállás szerint ennek igen kicsi a valószínűsége.

Az OpenAI nyilvános válasza nem maradt el, Musk jogi kezdeményezését szövevényesnek és inkoherensnek írták le benne. A milliárdos ráadásul soha nem létezett szerződés megszegésével vádolja az OpenAI-t. „Az általa keresett megkönnyebbülés épp olyan rendkívüli, mint amennyire kitaláltak az állításai. Musk utasítást kérvényez, hogy az OpenAI a fiktív szerződésnek megfelelően szervezze át magát és tegye közkinccsé technológiáját” – írják a vállalat ügyvédei.

Az OpenAI tehát semmiféle Muskkal kötött szerződést nem szegett meg, mert nem volt alapító megállapodás, sőt, semmiféle megállapodás nem volt vele. Egy korábbi blogbejegyzésben leírták azt is, hogy anno Musk az általános mesterséges intelligenciához szükséges sokmilliárd dollár összegyűjtése miatt sürgette a céget. Az anyagokból úgy tűnik, hogy a Tesla-főnök az MI-versenyben sokkal sikeresebb riválist lehetetlenítené el, és valószínűleg zavarja a nagy áttörés előtti kiszállás.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr6618360735
süti beállítások módosítása