Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Meta: elég a generatív mesterséges intelligenciából, jöjjön a célalapú MI!

2024. április 22. - ferenck

Általános vélekedés, hogy a generatív mesterséges intelligencia a mai fejlesztések csúcspontja, a legelőremutatóbb irányzat. Yann LeCun, a Meta (Facebook) MI-guruja másként gondolja: még a legfejletlenebb állatok is értelmesebbek a jelenlegi gépi értelemnél.

Szerinte a nagy nyelvmodellek (LLM-ek) szűk területeken ugyan létrehoznak az embert felülmúló szövegeket, alapvetően viszont a következő szó előrejelzésével működnek, és ebből a folyamatból hiányzik a kontextus valódi megértése, nincs kapcsolatuk a fizikai világgal. Hatásosan folyékony, de tárgyi tévedéseket tartalmazó, a józanész-szerű megértés hiányát jelző kimenetek az eredmény.

objective_driven_ai.jpg

Ezzel szemben az emberek és az állatok minimális adatból is tudnak tanulni, ügyesen alkalmazkodnak új szituációkhoz, az elsajátított ismereteket változatos kontextusokra alkalmazzák, azaz értik a világot és komplex dinamikáját. Ez a természetes intelligencia vezet a józanészhez, a fizika törvényeinek felfogásához, következtetéshez és érveléshez. A generatív MI távol van ettől, egyik kritikus korlátja a valódi megértés és innováció hiánya.

Mivel nem fogják fel a fizikai világ összetettségét, és nem generálnak józanész-válaszokat, nem is lehetnek tényszerűek, így pedig hiányzik belőlük a következményekkel járó alkalmazásokhoz szükséges mélység, megbízhatóság.

LeCun a célvezérelt MI-re történő váltásban látja a megoldást: a technológia újradefiniálását tartja célszerűnek. Mintázatfelismerő eszközből a világot az emberhez és állatokhoz hasonlóan értő, előrejelző és a környezettel ugyanúgy interakciókat folytató, belső világmodellt építő rendszerré alakítaná. Ezek a majdani rendszerek kimeneteket szimulálnak, a jövőre következtetnek, információalapú döntéseket hoznak speciális feladatok megvalósításához. Megértik a cselekvések és a következmények közötti összefüggéseket, valósidőben terveznek, alkalmaznak stratégiákat.

A célvezérelt MI nem inkrementális javulás, hanem tényleges ugrás az emberrel együttműködő, megoldásokat javasló, következményeikkel tisztában levő gépek felé.

A kutató elismeri: monumentális, jóval nehezebb feladatról van szó, mint sokan elképzelik. Ennek ellenére optimista, mert a jövő MI-je minden területen felül fogja múlni az embert. A változás nem egyik napról a másikra megy majd végbe, át is kell gondolnunk hozzá az MI-fejlesztés mostani megközelítéseit. A váltáshoz technikai innováció mellett az intelligencia fogalmának és mesterséges rendszerekbe integrálásának módját szintén újra kell definiálnunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr8018382341
süti beállítások módosítása