Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Döntetlenre végződött ember és gép vitája

2018. június 22. - ferenck

Az IBM hatéves fejlesztésének gyümölcse, a legendás Watson szuperszámítógépből kiinduló Szónok Projekt (Project Debater), egy mesterségesintelligencia-rendszer, hat láb magas panel, animált kék szájjal. 2016 hivatalos izraeli vitatkozó bajnoka, Noa Ovadia, valamint egy másik izraeli szónok, Dan Zafrir voltak külön-külön az ellenfelei. A megmérettetésnek az óriásvállalat San Francisco-i irodája adott otthont, a humán felek a gép közelében álltak a pódiumon.

Az MI sokat bizonytalankodott közben, a szokatlan esemény viszont mégis felvillantotta, hogy számítógépek hogyan próbálnak kezdeni valamit a számukra összevisszának és strukturálatlannak tűnő emberi döntéshozással.

debater.jpg

A résztvevőknek négyperces nyitó állítással kellett kezdeniük, amelyet négyperces cáfolat, majd kétperces összefoglaló követett. Az első vitának az űrkutatás támogatása, a másodiknak a telemedicina gyakoribb használata volt a témája.

A közönségnek kellett szavaznia. Az MI-t mindkét esetben rosszabb előadónak tartották, információmennyiségben viszont rávert versenytársaira. Bakijai ellenére is meggyőzőbbnek tartották, mint Zafrirt, mert jobban meg tudta változtatni a hallgatóság álláspontját. (A tárgyilagosság kedvéért: a teremben az IBM alkalmazottjai ültek.)

debater0.jpg

A fejlesztők bizakodnak, hogy a projekt folytatásában a csak egyszerű kérdésekre válaszoló, egyszerű utasításokat végrehajtó maiaknál kifinomultabb, nagy és változatos információsorokkal elboldoguló, azok alapján meggyőző érveket kidolgozó és racionális döntést hozó virtuális asszisztenst hoznak létre.

A magabiztos női hangon, természetesen, de kicsit hibásan beszélő MI többmillió változatos témájú újságcikket feldolgozva építette fel érveit, s gyúrta össze folyékony szöveggé az egészet. Az űrvitánál többször mondta el más szavakkal ugyanazt, mellékmondatai nem mindig kapcsolódtak egymáshoz, néha pedig meghökkentő random anekdotákkal és idézetekkel állt elő. Egyszer a „hangrámondást” is belefűzte, amiből kiderült, hogy érvelésének az a része videó-átiratból jön.

A kéz és a kézmozdulatok, az arckifejezés hiánya szintén zavaróan hatott, a nézők kevésbé tudtak azonosulni a géppel.

Az esemény a Gary Kaszparov kontra Deep Blue, Li Szedol kontra AlphaGo, póker világbajnokok kontra Libratus megmérettetési „lánc” újabb szintje – a nyelv szabályai távolról sem annyira egyértelműek, sokkal rugalmasabbak, mint bármelyik játéké.

Az MI továbbfejlesztett változata vállalati döntéshozásnál, különösen sok ellentétes érv ütköztetésekor segíthet. Érzelmek nélkül végighallgatja az összest, figyelembe vesz mindent, majd tényekre összpontosítva alakítja ki álláspontját.

A terrorelhárításban szintén hasznos lehet. Hírszerzői jelentések elemzésével megindokolhatja például, hogy x vagy y nemzetbiztonsági kockázatot jelent, vagy sem.

A döntést egyik esetben sem ő maga hozná meg, ugyanúgy tanácsot adna, mint az asztal mellett ülő többi résztvevő.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr8914061111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása