Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Vakoknak írja le környezetüket egy Google-alkalmazás

2019. március 21. - ferenck

Rákos sejtek felfedezésétől az autóvezetésig, a mesterséges intelligencia egyre fontosabb szerepet játszik hétköznapjainkban.

A világon mintegy 1,3 milliárd személy küszködik látásproblémákkal, és közülük kb. 36 millióan vakok.

Nekik hivatott segíteni, számukra igyekszik nagyobb függetlenséget biztosítani a Google MI-vel működtetett Lookout appja.

google.jpg

Az alkalmazás használata egyszerű. Meg kell nyitni a telefonon, aztán a felhasználó hallgatja a készülék kamerája által látott tárgyak jól hallható és érthető leírását.

Speciális helyzetekre kitalált három módban működik. A tervezők olyan élethelyzetekre gondoltak, amikor a vak vagy gyengénlátó felhasználónak általában segítségre van szüksége: új terek megismerésére, szövegek, dokumentumok olvasására, napi rutintevékenységek (főzés, takarítás, vásárlás stb.) elvégzésére.

google0.jpg

A felfedező (Explore) mód új beállítások, a környezet változó elemeinek megismerésére jó. A Google szerint súlyos látásproblémákkal küszködő személyek nyakuk körül, esetleg szíjon vagy ingzsebükben hordják telefonjukat, és az Explore folyamatos frissítéseket szolgáltat nekik környezetükről, amelyekkel lényegesen jobban tájékozódnak.

A bevásárló (Shopping) módban az app bárkódokat olvas le, pénzeket, számlákat vizsgál. Tevékenységével sokat segít az esetleg elbizonytalanodó felhasználón, aki például nem tudja megállapítani, hogy tíz- vagy húszdolláros címletet kapott vissza.

A gyors olvasás (Quick Read) módnak önmagáért beszél a neve. A felhasználó telefonjával (bolti jelektől levelekig) bármilyen szövegre mutat, ráirányul a kamera, majd az app felolvassa a gép által látottakat.

A Google szerint az alkalmazás „majdnem 100 százalékban tökéletes”, és igazuk van, mert a Lookout drámai módon javíthat vakok és gyengénlátók életminőségén.

A fejlesztőcég állítása azonban még igazabb lesz, ha az app több nyelven beszél, több helyszínen és készüléken lesz majd használható. Egyelőre ugyanis csak angolul szólal meg, és kizárólag az Egyesült Államokban élő, Pixel eszközökkel rendelkező személyek élvezhetik az előnyeit.

A cég elmondta, hogy terveik szerint hamarosan elkezdenek dolgozni a bővítéseken.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3314700002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása