Az NJSZT blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

A Mars telepesei mássá fejlődnek, mint a Homo sapiens

2019. május 24. - ferenck

Elon Musk és (a Hold után) a NASA is űrhajósokat akar küldeni a Marsra, sőt a Tesla-főnök az első expedícióval meg is kezdené a vörös bolygó gyarmatosítását, űrjárműjén telepesek érkeznének az égitestre.

Az utazás technológiai feltételeiről, kivitelezhetőségéről rengeteg elemzést írtak, sokat vitáztak, az ottani életről, a lakosok evolúciójával, a bolygó Homo sapiens genetikájára kifejtett hatásával viszont kevesen foglalkoznak.

Ha sikeresek lesznek a Mars-utak, milyenné válnak generációk múlva az ottani emberek? – teszi fel a kérdést Scott Solomon, a Rice Egyetem evolúciós biológusa.

mars_2.jpg

A kutató szerint két generáció alatt a marslakók csontjai megerősödnek, a közellátás miatt szemüvegre lesz szükségük, immunrendszerük kvázi megszűnik, a terhesség és a szülés lényegesen kockázatosabbá, veszélyesebbé válik, mint az anyabolygón. A Földnél több mint 5000-szer erősebb sugárzás miatt rengeteg lehet a rákos megbetegedés.

Solomon konklúziója: a marsiak jobban teszik, ha felhagynak földi Homo sapiensek reprodukálásával.

mars0_2.jpg

„Az evolúció annak függvényében gyorsul fel, vagy lassul le, hogy egy bizonyos mutáció mennyire előnyös. Ha a marsi emberek túlélési esélyei nőnek vele, az adott géneket az átlagosnál sokkal nagyobb mértékben fogják átörökíteni” – magyarázza.

A földiekkel való kapcsolat mindkét fél számára halálos lehet. Mivel a Marson nincsenek betegségeket, járványokat (is) hordozó mikroorganizmusok, és a két bolygó közötti kereszt-fertőzéseket kontrollálják, (a marsiak nem létező immunrendszere miatt) szexuális kapcsolat sem alakulhat ki a két embertípus között.

Egy földi csecsemő kb. 60 új mutációval születik, egy marsi több ezerrel fog, amelyek közül sok alkalmasabbá teheti a bolygó brutális viszonyai melletti túlélésre – a bőre úgy változik meg, hogy jobban ellenáll a sugárzásnak; kevésbé függ az oxigéntől, így a kisebb atmoszférát is könnyebben elviseli, a tömörebb csontok pedig eredményesen ellensúlyozhatják a terhesség közbeni kalciumveszteséget.

Solomon a CRISPR génszerkesztő technológia használatát javasolja működő mutációk kidolgozásához.

Tragikusan ironikus, hogy ha a Föld lakhatatlanná válik, és a Homo sapiens más bolygókon akar letelepedni, a hosszútávú túlélés egyetlen esélye, ha a mai formánktól teljesen mássá alakulunk át.

„Nagyon sokféle új emberi faj fejlődhet ki” – összegez Solomon.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr5314855094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szalay Miklós 2019.05.25. 20:40:27

De nagyon sokára lesz az még, hogy ezzel foglalkozni kelljen. (Persze álmodozni szabad.) A Marson nem sok minden van, amiért érdemes volna oda menni - bár egy előnye azért tényleg volna, ha az ember tartósan megvetné a lábát egy másik égitesten: mégpedig, hogy nem pusztulnánk ki, ha a Földet éri valami. Erre azonban egyelőre sokkal megfelelőbb célpont volna a Hold. Először ott kellene egy állandó bázis építeni, jóval olcsóbban és biztonságosabban, ott kellene tapasztalatokat gyűjteni, amit majd fel lehetne használni a távolabbi célpontokhoz. Szóval a Marsra el lehet menni - csak épp egyelőre minek.

+ Némi tudományos olvanivaló, egy írás a tudomány határairól:

egyvilag.hu/temakep/029.shtml

Khonsu 2019.05.25. 20:40:32

Szerintem még jóval azelőtt robotokká alakítjuk magunkat, minthogy tömegek költöznének a Marsra és más bolygókra, és azzal ez a probléma (is) automatikusan megoldódik.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.05.25. 21:57:28

A fertőzések előbb-utóbb bejutnak, így az immunrendszer megmarad.

Miért lenne a marsi mesterséges környezetben kisebb az oxigén parciális nyomása?

A kisebb gravitáció a csontok gyengülésének kedvez, hiszen a gyenge csontozat nem jelent majd evolúciós hátrányt.

Amúgy meg a posztoló elfelejti, milyen szédülrtes ütemben fejlődik a génsebészet. Az evolúciónak nem lesz ideje beleszólni a marsi ember fejlődésébe.

erkölcsi hulla 2019.05.25. 22:27:46

Egy földi csecsemő kb. 60 új mutációval születik, egy marsi több ezerrel fog, "

Néhány millióból pár darab hasznos mutálódás lesz. Természetes szelektálódás.

Persze ez a cikk olyan rohadt optimista hogy azt feltételezi elérünk a marsra, és ott sikerül egy full onallo6 fenntartható populációt kialakítani valami csoda folytán.

2019.05.25. 22:28:46

A Marson jelenleg két értelmes faj lakik, akiket eltitkolnak a közvélemény elől. Egy humanoid faj a földfelszín alatt és egy rovarszerű. Egyszer láttam egy műholdképet egy felszíni településről, ahol ki lehetett venni a tér közepén álló alakokat is, azóta eltűnt a netről. De van helyette más, amit figyelmetlenségből nem retusáltak ki.
youtu.be/Zui1IiYUjAE
Van még egy érdekes anyag, amit csak alig vesznek komolyan, pedig kellene: goodethungary.blog.hu/2015/12/27/randy_cramer_technologiak_es_foldonkivuli_talalkozasok_a_titkos_urprogramban_1_resz
Hogy mi mindent titkolnak még el az emberek elől? Engem sokkal jobban érdekelne az, hogy miért.
www.youtube.com/channel/UCC-1T33kTZMOy-0_JcN-v8w/videos

paráznabillegető 2019.05.26. 08:04:36

az a közellátás(???) rövidlátás lesz inkább.

CCnick 2019.05.26. 08:13:15

@Legfelelősebben gondolkodó felelőtlen ember: ez azért megmagyarázza a többi blogon előadott munkásságodat :)

úristenbazmeg és ilyeneknek joga van ma is választani...

CCnick 2019.05.26. 08:14:19

@paráznabillegető: így dobta ki a guglifordító...

szepipiktor 2019.05.26. 09:41:06

Mindig találni egy "kutatást" a saját vélemény alátámasztására...
Mondjuk a gyerekeim nem "mutációk"... Már ez önmagában egy alpári, sértő jelző.
És azért amit már tudunk, az az, hogy a alacsonyabb gravitáció nem erősíti a csontokat, az izomzatot, hanem CSÖKKENTI, azaz ha a fikcióból valóság lesz, ami úgy 50-100 év még - tehát van idő a problémák megoldására -, akkor a marsi emberek csontozata gyengülni fog...
Szerintem a témában számos hiteles scifi mű található, valódi tudósoktól, fizikusoktól, csillagászoktól, akik nem lettek kevesebbek attól, hogy feltételeztek, hogy éreztették, amit felvetnek, az csak fikció.
A neten általában a önjelölt nyilvánosságra vágyok írogatják a dolgaikat.

nyikk 2019.05.26. 10:08:34

Mit akarunk mi a Marson, mikor még egy rendes ISS videot sem tudunk úgy hamisítani, hogy valódinak tűnjön...

Világít a torony 2019.05.26. 14:24:05

" A földiekkel való kapcsolat mindkét fél számára halálos lehet. Mivel a Marson nincsenek betegségeket, járványokat (is) hordozó mikroorganizmusok,..."
Ezt meg honnan tessen tudni? Mi van ha beigazolódik a feltételezés, miszerint a mélyben még elzárva a felszíntől, komoly víztartalékok rejtőzhetnek? Akkor a következő értekezés arról szól majd, hogy ott lehet a következő potenciális veszély forrás? Nem értem, minek kell vagdalkozni mindenféle feltételezésekkel. A marsi körülmények miatt erősödő csontszerkezet pedig kissé megmosolyogtatott. Ha tovább megyünk ezen a szálon, a Holdon valóságos csont költemények születhetnek a jövőben.

Aranyi Gábor 2019.05.26. 14:24:50

@Legfelelősebben gondolkodó felelőtlen ember: Te hülyébb vagy, mint az öcsém, aki a Brit Bolygókutató Trágyaság maghar tagja (Hédervári után), pedig ő sem normális. Annyival viszont több esze van, h. az előadásain belépti díjat szed... Annyit az nagycsoportosok is tudnak, h. az infrakamerák képe általában ZÖLDnek látszik, már ha legalább egyszer is belenéztek egy éjjellátóba... Meg h. a NASA HAMISSZÍNES képeket is használ. Bazki, nézd már meg a "természetes", tehát nappali fényben készült képeket! Több ezer van! De tőlem abban hiszel, amiben akarsz... Ma ilyen kedvemben vagyok - a lipppcsikkket nyolcadszor döngöljük a... a.... MARSBA! Földbe döngölni már kezd uncsi lenni.

Kuglóf. Az 2019.05.26. 14:47:54

Miután a kozmikus sugárás a spermiumokra és a petesejtekre is hat, erősen kétséges hogy védőmezők nélkül a marson utódok születhetnének.

Egyébként, kellene már a tenger alá komolyabb lakóparkokat építeni, akkor kiderülhet hogy uszonyos, kopoltyús emberek jönnek-e a világra, nem? Egyszerűbb mint a a Marsra menni...
Felőlem uránra is ültethetik őket, hogy legyen elég sugárzás, a marsihoz hasonló.

2019.05.26. 18:44:57

@CCnick: @Aranyi Gábor: Köszönöm az elismerő szavakat. A többi blogon előadott munkásságomról szívesen értekezek veled, ha írsz egy e-mailt, de nem ide tartozik.

Ha hülyébb vagyok, mit az öcséd, akkor szívesen megismerném, mert már régóta kutatom az értelmes élet nyomait a lakásajtómon túl!

Tarantinódi Tomlantos Scorsesebestyén 2019.05.26. 18:53:48

azéer ennél már jobb sci-fit is olvastam

Translator +X+ · http://www.szabadzona.hu 2019.05.26. 19:21:16

@Legfelelősebben gondolkodó felelőtlen ember: Inkább először a lakásajtódon innen kellene elkezdened keresni .:)

ételizésítő 2019.05.26. 19:42:15

Az megvan, hogy a homo sapiens csupa kisbetű a magyar helyesírás szabályai szerint?

"utazás technológiai feltételeiről"
Nincsenek ilyenek. A technológia a magyar nyelvben eljárási sorrendet jelent.
Műszaki feltételekre gondolsz, de akkor miért nem írsz magyarul?

"a bolygó Homo sapiens genetikájára kifejtett hatásával"
Ez magyarul úgy lenne:
a bolygóNAK A homo sapiens genetikájára kifejtett hatásával

"a közellátás miatt szemüvegre lesz szükségük"
közellátás = a lakosság ellátása, amire te gondolsz, azt magyarul úgy mondják: rövidlátás

A blogger konklúziója lehetne az, hogy a magyarul sem tudó analfabéták meg hagyjanak fel a blogolással.

ételizésítő 2019.05.26. 19:43:11

@Legfelelősebben gondolkodó felelőtlen ember:
Te, maradt még ebből a szerből?
Ha ilyen hatása van, egyszer kipróbálnám én is.

2019.05.26. 22:36:42

Tudjátok aki úgy kezdi a más véleményre, hogy "hülye vagy", azzal nincs mit tovább beszélni. A többieknek annyit üzenek, hogy az idő az, ami majd bizonyít. Adatokat adtam és megfelelő linkeket. Az már nem az én problémám, hogy ez nektek olyan hihetetlen, ám ha igazam van, akkor az a ti felelősségetek is, ha a tudtunkon kívül elkezdenek más fajokat irtani a nevünkben (is) a profitért.

ételizésítő 2019.05.27. 22:39:44

@Legfelelősebben gondolkodó felelőtlen ember:
Azért szar lehet folyamatosan betépve élni, és ennyire semmit sem tudni a való világról.
Vagy te valami elmegyógyintézetből írogatsz, amikor az ápolók a többi beteggel vannak elfoglalva?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.05.28. 00:20:03

@ételizésítő:

"Az megvan, hogy a homo sapiens csupa kisbetű a magyar helyesírás szabályai szerint?"

A helyes írásmód Homo sapiens. Az első szót - ez jelen esetben a genus, vagyis a nem - nagy kezdőbetűvel írjuk, a másodikat - jelen esetben ez a species, vagyis a faj - pedig már kisbetűvel.

Az a helyzet, hogy a megszokott helyesírási szabályt - hiszen nem tulajdonnévről van szó - itt felülírja a tudományos elnevezés írásmódja.

ételizésítő 2019.05.28. 16:08:33

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
A helyes írásmód csupa kisbetű. Szerepel a szabályzat szógyűjteményében is, az MTA-val vitatkozz, akik ezt összeállították. Bár te biztos jobban tudod náluk is.
Az, hogy más országokban hogyan írják, a magyar helyesírásra nézve nem mérvadó.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.05.28. 19:17:30

@ételizésítő:

"az MTA-val vitatkozz, akik ezt összeállították. Bár te biztos jobban tudod náluk is."

Ne kapd föl rögtön a vizet és ne is személyeskedj. Az egész nem ér annyit. :)

"Szerepel a szabályzat szógyűjteményében is"

A Scriptum GIB szótárban Homo sapiens, Homo erectus stb. szerepel. De:

www.e-nyelv.hu/2016-04-27/homo-sapiens/

anyanyelvapolo.hu/edes-anyanyelvunk-pdf/ea-2004-XXVI-3.pdf

dload.oktatas.educatio.hu/erettsegi/feladatok_2018tavasz_kozep/k_magyir_18maj_ut.pdf

slideplayer.hu/slide/2224674/

Fent szándékosan mérvadó linkeket választotttam ki. Nyilván találsz kisbetűs írásmódot is, ahogy a "muszály" írásmódra is lesz párszázezer találat. :) Továbbá találsz helyes kisbetűs írásmódokat is, pl. homo ludens és hasonlók, de ezek természetesen nem tudományos nevek.

"Az, hogy más országokban hogyan írják, a magyar helyesírásra nézve nem mérvadó."

Igazad van, csak az számít, hogy a magyar helyesírás szerint hogyan kell írni. Márpedig aszerint is a Homo sapiens a helyes írásmód.

ételizésítő 2019.06.13. 03:00:04

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
A Scriptum GIB szótárban is csupa kisbetűvel szerepel (szar ügy, hogy nekem is van, mi?), ahogy a szabályzat szószedetében is.

Ezeket a netes baromságokat meg ne hozd fel példának, lelkes, de nem okvetlenül hozzáértő amatőrök írják, kb. mint a Wikipédiát. Egyik sem mérvadó, pl. az e-nyelv is az Osiris szótára hivatkozik, és azt az MTA nem akkreditálta, nem véletlenül: ugyanis sok helyen nem felel meg a helyesírási szabályzatban előírt szabályoknak. A mérvadó az MTA és annak a szabályzata.
Talán már csak a nyestet kellett volna előkaparnod, akiknek minden cikke tele van helyesírási hibákkal, és úgy írnak ökörségeket.

ételizésítő 2019.06.13. 03:03:44

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Ja, az anyanyelvápolóban meg ilyenek vannak:
"És akkor megjelent a felegyenesedett ember: a homo erectio."

És te ezt nevezed mérvadónak...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.06.13. 17:34:00

@ételizésítő:

Érdekes, nekem a GIB Scriptum nagy kezdőbetűvel írja:

p1.picsto.re/ubo1V.png

Kuglóf. Az 2019.06.13. 22:03:47

@ételizésítő: A Scriptum szótárban Homo sapiens van, ahogy KNJ írja. Te valami szótárban nézed és nem az idegen szavak közt. Mert utóbbiban kicsi, de azok a KÜLFÖLDI írásmód.

Szóval, igen, szar hogy nyelvtannáciként is alulmaraccc.

ételizésítő 2019.07.07. 15:15:16

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Ott rontottad el, hogy az idegen szavak szótárát nézed, nem a helyesírási szabályzat szógyűjteményét.
Lásd a lentebbi linket.

@Kuglóf. Az:
Igen, faszfejkém?
És ehhez mit szólsz:
ibb.co/pvs1hRD

Szar ügy, hogy még a szótárat sem tudod, használni, mi, faszkalap?
Szopni jársz te ide, ahogy látom, pedig mehetnél a buzifesztiválra helyette.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.07.07. 16:19:21

@ételizésítő:

"Szopni jársz te ide, ahogy látom, pedig mehetnél a buzifesztiválra helyette."

Te már csak tudod, hiszen onnan írsz.

ételizésítő 2019.07.07. 23:31:16

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Ennyire szarul esett, hogyy felhívtam a figyelmed arra, hogy rossz helyen nézed a helyesírást?

Egyébként meg irigykedsz? :-)

(A szopni járszos rész, ha megnézed, nem neked szólt. A politikai nézeteidet kivéve bírlak, ezért nem írnék neked ilyet.)