Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Űrhajósruha MI-kijelzővel

2019. május 31. - ferenck

A texasi Austin székhelyű Hypergiant Industries új sisakot és kijelzőt készített űrhajósruhákhoz. A 2018-ban alapított, Austin mellett Dallasban, Houstonban és Seattle-ben ma már összesen 140-nél több személyt alkalmazó vállalat négy részlegből áll: az egyik „űrkori megoldásokkal”, egy másik „galaktikus rendszerekkel”, a harmadik érzékeléstechnológiával, a negyedik kockázati befektetésekkel foglalkozik.

Az űriparnak MI-alapú szoftver- és hardverterméket fejlesztő Hypergiant Galactic Systems nemrég vásárolta fel a CubeSat és MicroSat műholdakat építő és hozzájuk kapcsolódó szolgáltatásokat kidolgozó houstoni SEOP (Satellite & Extraterrestrial Operations & Procedures) vállalatot.

ironman.jpg

A tervek szerint jövőre a cég MI vezérelte műholdas operációs rendszerén alapuló miniatűr műhold-szériát dolgoznak ki. Speciális kameráik és szenzoraik űrkörnyezetben gyűjtenek adatokat, amelyeket a szoftver megpróbál értelmezni, információvá alakítani.      

Elmondásuk alapján a legendás Marvel Comics szuperhős Vasember (Iron Man) által inspirált sisak HyperVSR kijelzője segítségével az asztronauták hatékonyabban kezelnek majd bonyolult küldetéseket.

ironman0.jpg

A rendszer az űrhajós életjeleiről, a misszió feladatairól stb. jelenít meg adatokat a kijelzőn. Ben Lamm társalapító-vezérigazgató szerint, ha a csapat tagjai több információval rendelkeznek egymásról, nő a biztonságuk, és kevesebbet kell manőverezniük űrhajósruhában.

„Az űrkörnyezetet nem lehet előrejelezni, a kihívások néhány perc leforgása alatt drámaian megváltozhatnak. Ezekben a szituációkban az asztronauták biztonsága megkérdőjelezhetetlen, mindenek-feletti szempont. A sisakot úgy terveztük, hogy viselője gyorsan tudjon adatokat gyűjteni az aktuális helyzetről, felmérje saját egészségügyi állapotát, és az adatok birtokában még sürgősségi esetekben is képes legyen információkon alapuló, jó döntéseket hozni” – magyarázza Lamm.

Az űrhajósok kesztyűjét eleve sok kapcsolódó adattal (küldetés egyes részletei, egészségügyi infók stb.) címkézik fel. Ha a sisak érzékeli, hogy viselője az egyik címkét keresi, a rendszer a kijelzőn megjeleníti a szükséges információkat.

Az űrügynökségeket és katonai beszállítókat kereső cég jelenleg a szoftveren dolgozik. A mostani prototípust már többen látták, a következő változatot kormányhivatalnokoknak mutatják be valamikor a nyár folyamán.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3014868972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása