Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Megmondja az Airbnb MI-je, hogy pszichopata a vendég

2020. január 20. - ferenck

Az Airbnb szállást foglaló vendégek online személyiségét tanulmányozó technológiát dolgozott ki. A fejlesztés rendeltetése a potenciális veszélyek kimutatása, hogy például a vendég esetleg szétveri-e lakásunkat, vagy sem.

A viselkedésjegyeket elemző szoftver a weben kutakodik, felhasználók megbízhatóságát és összeférhetőségét, valamint viselkedési és személyiségjegyeiket vizsgálja, s mindezek után előrejelzi, hogy az illető alkalmas-e ingatlan bérlésére.

A lépésre többek között londoni ingatlantulajdonosok panaszai miatt volt szükség, megbízhatónak hitt bérlők ugyanis például vad partikat szerveztek lakásaikban. Egy 2,5 millió font értékű ház tulajdonosnője elmondta, hogy bérlői többszáz személyes bulikat rendeztek nála, komoly károkat hagyva maguk után.

airbnb.jpg

A hátteret ellenőrző technológiára egy, az Európai Szabadalmi Hivatal által tavaly jóváhagyott kérvényből derült fény. A szabadalom alapján az Airbnb szoftverével különféle honlapokat, köztük a közösségi médiát is átnézheti olyan személyiségjegyek után kutatva, mint a felelőtlenség stb. Ez a megoldás eredményesebbnek tűnik, mint a megszokott pénzügyi és személyazonosság-ellenőrzés. A neurotikus beállítottság, a bűnelkövetésben való részvétel, a nárciszizmus, a machiavellizmus vagy a pszichopátia egyértelműen megbízhatatlan karakterre utal.

A program mesterséges intelligenciát használ, hogy kimutassa: a jelentkező rendelkezik-e kamuprofillal (is), adott-e meg hamis adatokat magáról. A kiértékelésnél a drogokkal vagy alkohollal, gyűlölködő weboldalakkal vagy szervezetekkel kapcsolatban álló személyeket alaposan leminősítette, de a pornográfiában érintettek, vagy ugyan engedélyezett, de „bántó nyelvezet” használó tartalom-előállítók is negatív minősítést kapnak. Az MI egyszerűen lepontozza őket.

airbnb0.jpg

A gépi tanulással felerősített szoftver újsághírekben is keresgél: érintett volt-e az illető valamilyen bűnesetben, és ha igen, mennyire komoly az ügy. A blogokra és honlapokra való posztolást az MI szinten figyelembe veszi.

A kombinált adatokból offline viselkedésre, közösségi kapcsolatokra, munkaviszonyra, oktatási háttérre is lehet következtetni.

Miután a program „mindent” átnézett, kiszámolja a vendég és a házigazda kompatibilitását.

Az Airbnb közölte, hogy minden foglalást a jóváhagyás előtt kockázati szempontból is pontozza. A prediktív analitika és a gépi tanulás együttes használatával pillanatok alatt kiértékelhetők (és még inkább: kimutathatók) a gyanús személyek.

Többen figyelmeztettek, hogy a technológia személyiségi jogi (privacy) kérdéseket vet fel, másrészt túlzott a gépi tanulással szembeni bizalom. Különösen akkor, ha az MI ember helyett hoz (súlyos) döntéseket.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3715398016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása