Az NJSZT blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Önjavító lakások a Holdon

2020. május 15. - ferenck

A Purdue Egyetem egyik mérnökcsoportja intelligens holdlakásokat fejleszt. Az ezekből az építményekből álló település az égitest felszínén lenne. Az ilyen szerkezetek végső célja, hogy automatikusan alkalmazkodjanak a véletlenekhez, természeti katasztrófákhoz, például meteorbecsapódáshoz vagy a szeizmikus tevékenységhez.

Az épületekben robotok javítanák ki a károkat. A tervezők ezzel is el akarják kerülni, hogy az ott lakó emberek veszélybe keveredjenek. Céljuk, hogy a Holdon való letelepedés a lehető legkevesebb kockázattal járjon. A kockázatokat teljesen ugyan nem lehet kizárni, minimalizálni viszont lehet őket.

lunar.jpg

A terveket virtuális és valóvilágbeli teszteken, a két közeg keverékén értékelik ki. A szimulációk a lakókörnyezet-tervek széles skáláját ölelik fel, amire azért van szükség, mert a kutatók látni akarják, melyik áll legjobban ellen különféle kockázati tényezőknek, az ottani zord természetnek.

Az eredeti méret negyedére csökkentett modellek már elég pontosak ahhoz, hogy a fejlesztők lássák: a különféle szenzorok, szenzorhálózatok tényleg az elképzelések, rendeltetésük szerint működnek, vagy sem.

lunar0.jpg

„Végsősoron holdküldetés közbeni változásoknak, károknak és mindenféle negatív hatásnak ellenálló, azokra hatékonyan reagáló intelligens lakókörnyezeteket akarunk fejleszteni. Ezek a házak a külső hatásokra történő reakció közben is megőriznék a belső térben lévő technológiák integritását, biztonságát” – nyilatkozta a kutatást vezető Shirley Dyke.

Dyke és csapata azon dolgozik, hogy az embernek minél kisebb szerepe legyen ezekben a folyamatokban. Nemcsak azért törekednek erre, hogy a telepeseket megvédjék (ami persze az elsődleges cél), hanem azért is, hogy a lakókörnyezetek a lakók távozását követően, akár hosszú ideig üresen állva se omoljanak össze, törjenek elemeikre.

„Intelligens elemeknek a tervbe való integrálásával, a szenzorok valósidőben, élőben monitoroznák a töréseket, szivárgásokat, meghatároznák a kiterjedésüket, potenciális hatásaikat, hogy mekkorák, milyen szélesek, majd eldöntenék, mit kell tenni velük. Ezt követően jönnének a robotok, és kijavítanák a meghibásodott szerkezeteket” – magyarázza Dyke.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr5215670018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steery 2020.05.17. 11:34:26

Ennek a csúcsa az lesz majd, amikor nanorobotokból fognak állni az épületek és bennük minden tárgy, amik parancsra tudnak alakot váltani. A házat össze lehet majd csomagolni egy nehéz kerekes bőröndbe és el lehet gurítani a telepítés helyére, ahol kibomlik és felépíti, berendezi magát. Persze a különféle tárgyakhoz különféle nanorobotokat kell használni, mert ami házfalnak jó, nem jó ablaküvegnek vagy puha ágymatracnak, stb. Szerintem a jövőben a különféle nanorobot építőanyag típusok téglákban állnak majd a raktárakban. Akinek kell mondjuk egy ruha, kivesz a raktárból egy ruha feliratú (színű) téglát, ami szóbeli parancsra (vagy számítógépes rádiójelre) kibomlik adott méretű, színű, alakú ruhává és fel lehet venni. Gombnyomásra lepergeti magáról a koszt, tehát öntisztító. Ha nem kell, mehet vissza téglának a polcra. A sérült nanorobotokat begyűjtő nanorobotok keresik meg és szedik össze, viszik el a javító vagy újrahasznosító gyárba, hogy ne szennyezzék a levegőt, vizeket, talajt a porukkal, meg ne jussanak be az emberi szervezetbe. A profi alakváltó és színváltó tárgyak képesek világítani is, illetve módosítható a térszerkezetük révén a keménységük, rugalmasságuk, hajlékonyságuk. A nanorobotjaik képesek önállóan repülni, így ha lekopnak a tárgy felületéről (elsodorja őket a közeg áramlása), visszarepülnek hozzá és visszaépülnek a helyükre.
A technikai fejlődés csúcsa az lesz, amikor már az emberi biotestet is lecseréljük ilyen alakos nanorobot testre, átültetve bele a lelkünket és kvázi halhatatlanná válunk általa (meg igény szerinti szépségűvé és mindig tökéletes kinézetűvé). És az egész civilizációnk minden kacatja ebből fog felépülni. Sőt, komplett bolygókat építünk végül ilyen nanorobot felhőkből, átalakítva az égitestek anyagát nanorobotokká.
Az egész rendszer működéséhez lényeges az információ tárolásának, kezelésének módja, illetve az ellenállás a hekkelési próbálkozásoknak, illetéktelen parancsoknak és a különféle sugárzásoknak, amik tönkretehetik a rendszert (ne lehessen kisütni EMP-vel vagy ne károsítsák a részecske sugárzások és mágneses terek).
Nemrég írtam ezekről a problémákról és a várható mellékhatásaikról egy sci-fi novellás kötetet: Nanoszféra címmel. Még keresek hozzá kiadót.

Legfelelősebben gondolkodó felelőtlen ember · impersonal.elmenypark.net 2020.05.17. 11:59:54

Van ott elég hely, elférnek egymás mellett az idegenek holdbázisaival. Bár egyszerűbb lenne tőlük megrendelni. Mert úgy néznénk ki, mint felhőkarcolók mellett egy bódésor.
youtu.be/sqjmfFU6Ak8
youtu.be/WhKRf7BGAhQ
youtu.be/Us4LVVOWEyw
youtu.be/Q7oT28mXh5o
youtu.be/U3TA9AoJ-QA

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.17. 12:28:50

@steery:

Elméletileg én sem látom semmi akadályát annak, hogy egy ház vagy bármilyen nem túl összetett objektum egy élő szervezethez hasonlóan egy aprócska sejtből (persze nem feltétlenül biológiai sejtre gondolok) jöjjön létre. Ilyet sok sci-fiben lehet olvasni.

karit 2020.05.17. 13:38:07

@steery: ne kiadót keress hozzá, hanem befektetőt, mint pl. Jeff Bezos vagy John Kickstart. És védesd le, amint megvan a nanitsejt összeszerelési ábrája (apró ikea-imbuszkulcs legyen mellékelve).

Orbánék Moszkva fele menekülnek! 2020.05.17. 13:55:03

@steery: "amik parancsra tudnak alakot váltani. A házat össze lehet majd csomagolni egy nehéz kerekes bőröndbe"

mert nehéz kerekes bőrönddé nem tudnak válni a nanobotok, csak minden mássá? :D

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2020.05.17. 14:32:42

kar hogy mindent "nanorobotta" alakito es abbol epitkezo otletet mar megirtak parszor, legutobb pl. a tersegben ilyen a protomolekula.

David Bowman 2020.05.17. 15:18:03

@steery: Ez még csak egy közbenső állomás. Ebben a nanorobotos rendszerben a vas csak vas marad. Ha a levegőből akarsz szintetizálni egy esernyőt, vagy biciklit, akkor bizony femtorobotok kellenek, ezerszeres energiával, hogy a nitrogén atommagokból titán atommagot gyártsanak. További probléma, hogy elektronokat se teremteni, se eltüntetni nem lehet.

David Bowman 2020.05.17. 15:22:14

Amúgy a Holdon sokkal kevesebb veszély leselkedik egy házra, mint a Földön. Hurrikántól, földrengéstől, vagy villámcsapástól eleve nem kell tartani.
Én úgy képzelem, hogy két komponensű műgyantát visznek, és holdporból és műgyantából kutyulnak nagy lego kockákat. Egy normális ház olyan 100t. remélem ehet elég lenne pár tonna műgyantát és egy gépet lerakni a Hold felszinére.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.17. 15:58:37

@David Bowman:

"femtorobotok kellenek"

Ilyenek nagy valószínűséggel nem hozhatók létre, mivel az eddigi tudásunk szerint az atomnál kisebb stabil, komplex struktúrák nem hozhatók létre.

kvp 2020.05.17. 22:03:09

Mibol is van a hold talaja? Oxigen, szilicium, vas es egyre csokkeno mennyisegben mas anyagok. Mit lehet kesziteni szilicium oxidbol? Uveget es mindenfele keramiat. A legegyszerubb megoldas a helyi porbol hoenergia hozzaadasaval kemeny es tomor uveget gyartani. A megoldas hatalmas elonye, hogy az uveg viszonylag jol zarja a gazokat, tehat ha siman csak porral boritjak az igy keszult epuleteket, akkor egy jol tomitett, meteorok es sugarzas ellen is vedett szerkezetet kapnak, extra odaszallitott anyag nelkul. (csak energia kell hozza)

Az eredeti cikk egyebkent arrol szol, hogy hogyan lehet a legtobb kiserletet szimulacioval helyettesiteni, tehat megsporolni a draga fizikai kiserletezgetest. Tudomanyos szempontbol erdekes, de a gyakorlatban nem annyira megbizhato, mint ha ki is probalnak valamit.

A robotos karbantartas persze jobban megeri, mint embereket alkalmazni az ismetlodo es egyszeru feladatokra, mint pl. az allapotfelmeres vagy a takaritas, stb. Nem nanorobotokat, hanem sima normal meretu, hagyomanyos gepeket, mint pl. a dron az eredeti cikkbeli fotojukon. (vakuumban persze masfajta dronok kellenek mint legkorben, de ez megoldhato, lasd expanse)

Szoval a tudosok probaljak valahogy utolerni a realista scifiket es egesz jol megy nekik...

David Bowman 2020.05.17. 23:10:18

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nem a gépnek kell femtonak lennie, hanem a terméknek.

David Bowman 2020.05.17. 23:23:50

@kvp: Már csak az a kérdés, honnan szedsz ennyi hőt?. Vagyis, hogy mikor kell kevesebb cuccot vinni a Holdra.
www.esa.int/Enabling_Support/Space_Engineering_Technology/Printing_bricks_from_moondust_using_the_Sun_s_heat

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.17. 23:29:56

@David Bowman:

Akkor nem értem, mire gondoltál. Elemek egymásba alakítására?

GyMasa 2020.05.19. 20:09:41

@David Bowman:
"Amúgy a Holdon sokkal kevesebb veszély leselkedik egy házra, mint a Földön. "
Ott vannak pl a mikro- meg a rendes méretű meteoritok, amik légkör hiányában rohadt nagy sebességgel érik el a felszínt.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.19. 21:47:18

@GyMasa:

Amiért nem is értem, miért a felszínen akarnak építeni. Csak az egyszerűbb és olcsóbb építést tudom okként elképzelni.

Na jó, a mi életünkben erre úgysem fog sor kerülni.

GyMasa 2020.05.21. 15:03:59

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Én egy olyan cikket olvastam kb. fél-egy éve, amiben a felszín alatti ex-vulkáni kürtőkben akartak bázist építeni. Annak még lenne is értelme.
"Na jó, a mi életünkben erre úgysem fog sor kerülni. "
Ebben ne legyél annyira biztos. Ha mésok nem, a Kínaiak szerintem 5-10 éven belül állandó jelenlétet fognak kiépíteni a holdon.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.21. 15:21:25

@GyMasa:

"a Kínaiak szerintem 5-10 éven belül állandó jelenlétet fognak kiépíteni a holdon."

Szerintem túl optimista vagy, de bárcsak ne lenne igazam!

David Bowman 2020.05.22. 14:01:20

@GyMasa: Egy ház méretére milió évenként egyszer.

David Bowman 2020.05.22. 14:08:55

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ja. Pontosan. Maradjunk a Földön. Mondjuk 1980 óta minden újítáa a kibertérben történt. Semmi nem változott, ami kézzel fogható. Ennek energetikai akadályai vannak.
Leszállsz a vonatról Jászkarafaszajenőn. Azt, hogy hogy kell elmenned a Nagypofon utca 17/Bbe, azt megmondja a telefonod, de azt megkérdezhetnéd az első járókelőtől is.
Hanem neked nem erre lenne szükséged, hanem egy biciklire. Vagy időjárás függvényében egy esőkabátra. Na, erre lenne megoldás a femtorobot. A vonaton bepötyögnéd a telefonodba, hogy az állomáson várjon egy bicikli, az meg a levegőből materializálna neked egyet. Aztán amikor már nem kell, megnyomod a Ternmination gombot, és fél óra alatt elpárolog.

GyMasa 2020.05.22. 16:14:48

@David Bowman:
Az lehet, de a veszélye akkor is ott van. A Földön emiatt pl. nem kell aggódni a légkör miatt.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.22. 23:18:23

@David Bowman:

Nem tudom, valaha is megvalósítható lesz-e, de nem rossz ötlet, nekem tetszik.