Az NJSZT blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Óceántisztítás mesterséges intelligenciával

2020. május 20. - ferenck

Az Egyesült Királyság Plymouthi Tengeri Laboratóriumának kutatói mesterséges intelligenciának tanították meg az óceánból származó hulladék azonosítását. A gépitanulás-modell szemét „reményében” szkenneli le a vízfelületeket.

Az Európai Űrügynökség (ESA) két Sentinel-2 műholdja összeszedi a Föld felszínén visszatükröződő fényt. Az algoritmus pixelről pixelre, műanyagot keresve vizsgálja az ESA képeit.

seagarbage.jpg

Minden tárgy másként tükrözi vissza a fényt. A jelenség az emberi szem által látható színeken túli spektrumban hangsúlyosabban érvényes. A műanyag jele („aláírása”) az infravöröshöz közeli zónában a legegyedibb.

A modellt különféle „spektrumú aláírásokon” trenírozták. A fényminták műanyagon, törmelékeken, tengervízen, habon, tengeri moszaton verődtek vissza. A modellt olyan régiókban készült műholdas képeken végzett munkával hitelesítették, ahol a törmelékek köztudottan összegyűlnek (Nyugat-Kanada, Ghána, Vietnam, Skócia). A képek közé betették a korábbi, görög partokon végzett kísérlet anyagát is (ahol műanyag „flottákat” fedeztek fel).

seagarbage0.jpeg

Az MI 86 százalékos pontossággal dolgozott.

Óceánkutatók változatos környezetvédő esetekben használhatnak mesterségesintelligencia-megoldásokat. A Google például az egyik bálnafajta énekét felismerő ideghálót fejlesztett. Az MI az Egyesült Államok Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatalának az adataival dolgozott, azokkal gyakoroltatták. Magát a modellt az állatok vándorlásának követésére alkalmazzák.

Ezek az MI-k azért fontosak, mert halak és bálnák is gyakran azért halnak meg, mert vagy lenyeltek műanyagdarabokat, vagy mert műanyagok közé szorultak. Amikor az anyag apró darabokra törik, a darabkákat kicsi organizmusok eszik meg. Ezeket az organizmusokat később nagyobbak, köztük halak fogyasztják el. A halak és a többiek gyakran emberi táplálékok, és a műanyag potenciális mérgező hatásai miatt akár komoly bajaink is lehetnek, ha jóízűen megesszük őket.

A modell a parton szintén használható, és ott különösen hasznos. A hulladékok zöme onnan kerül az óceánba, és a legcélszerűbb, ha akkor takarítjuk el őket, még mielőtt bekerülnének az élelemláncba.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr1115683318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Geo_ 2020.05.20. 18:20:35

Most már csak az hiányzik, hogy az MI kiküldje a robotokat a szemét összegyűjtésére.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll 2020.05.21. 06:31:00

Az MI kiküldhetné a robotokat, hogy az óceánba lője azokat akik eldobálják.

Wildhunt 2020.05.21. 10:26:32

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: a szemétprobléma ideális megoldását olvashattuk!

steery 2020.05.21. 13:17:04

Ezzel csak a vízfelszínen úszó nagyobb szemétdarabok azonosíthatók. Tehát a sok kicsi törmelék és a vízben lebegő, fenékre lerakódó törmelék továbbra is láthatatlan marad. Egy évtizedek óta létező problémáról van szó, aminél még azt sem tudjuk megoldani, hogy lássuk, hol van. A begyűjtése komolyabb probléma, annak megakadályozása meg, hogy a vízbe kerüljön, egyelőre lehetetlennek tűnik. Az emberiség már elég okos ahhoz, hogy tönkretegye a világot, de még messze nem olyan okos, hogy rendbe hozza.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.05.21. 14:55:57

Nem a szemét felismerése a nagy kunszt, hanem a begyűjtése és ártalmatlanítása. Nagyon nem kell keresni és AI-vel felismertetni a szemetet, mert szinte mindenhol ott van. Persze manapság a csapból is az AI folyik,

"A műanyag jele („aláírása”) az infravöröshöz közeli zónában a legegyedibb."
"A modellt különféle „spektrumú aláírásokon” trenírozták."

Lefogadom, hogy az eredeti angol szövegben a signature szó szerepel, azt fordítottátok le aláírásra. Őszintén szólva magam sem tudok megfelelő magyar szót rá, de az aláírás biztos nem megfelelő. Én így fordítottam volna:

A műanyag az infravöröshöz közeli zónában mutatja a legegyedibb spektrális eloszlást.

és

A modellt különféle spektrális eloszlású minták alapján tanították.

Közben beleolvastam a belinkelt tanulmányba, tényleg a signature szót használja.