Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Genetikailag módosított telepesek a Marson?

2020. június 02. - ferenck

Ha az emberiség valaha is le akar telepedni a Marson, egy kicsit kevésbé emberinek kell lennünk hozzá.

A NASA a 2030-as évekre tervezi az első olyan missziókat a vörös bolygóra, amikor emberek, valószínűleg jól kiképzett, edzett asztronauták is fognak utazni. Sok kockázat mellett komoly sugárzásnak lesznek kitéve, a mikrogravitáció kikezdi a csontozatot, mindezeken túl pedig több évet tölthetnek el a barátságtalan környezetben. Szakértők szerint ők még viszonylag jó fizikai állapotban térhetnek vissza az anyabolygóra, de ez sem biztos. Távolról sem az.

gene_hack_mars0.jpg

Más sors várhat az ottmaradás mellett döntőkre. Ha biztonságban és egészségesen akarnak élni, miközben folyamatosan a Marson vagy a Föld kivételével bárhol tartózkodnak, akkor kicsit meg kell változtatni a genetikájukat.

A marsi viszonyok annyira halálosak, hogy az űrhajósok és a telepesek védelmét célzó legátfogóbb tervekben is megemlítik: akármennyire is óvják őket, a veszélyes mértékű kozmikus sugárzástól és az időjárási szélsőségektől akkor sem tudnak szabadulni.

genhackeles_mars.jpg

Az amerikai Hold és Planetáris Intézet asztro- és geomikrobiológusa, Kennda Lynch szerint az űrügynökségeknek a fentebbi okok miatt genetikailag meg kell hackelniük a Marsra tartó űrhajósokat és főként az ott letelepedni szándékozó személyeket, mert csak úgy képesek valamelyest alkalmazkodni a mostoha viszonyokhoz.

Az ötlet provokatív, Lynch viszont úgy véli, hogy biztosítani kell számukra a túlélés esélyeit. Ez pedig kétféleképpen történhet: vagy megváltoztatjuk, a Földhöz hasonlóvá alakítjuk át, terraformáljuk a bolygót, ami a tudomány és a technológia jelenlegi állása szerint teljesen a sci-fi kategóriájába tartozik, vagy az emberi genomot kell az ottani körülményekhez alkalmazkodóvá átszerkeszteni. A kutató szerint mostani ismereteink alapján a második opció kivitelezhetőbb, mint az első. Ellenkező esetben a telepesek teljesen kimeríthetik a helybéli, natív, jelen és múlt ökoszisztémákat, eltűnhetnek az ökoszisztémák nyomai, amit valószínűleg ők sem élnének túl.

„Hogyan ismerhetjük meg a bolygót, ha előtte megváltoztatjuk, és csak utána jövünk rá, hogy volt ott élet?” – teszi fel a kérdést.

Lynch nem elsőként javasolja a Marsra tartó telepesek DNS-ének módosítását. 2018-ban egy lengyel kutatócsoport fejtette ki, hogy génátalakítás nélkül a marsbeli embereknek aligha lehetnek gyerekeik. Christopher Mason, a Weill Cornell Medicine genetikusa morális imperatívuszként beszélt a génmódosított űrhajósokról.

„Etikailag jogosan cselekszünk? A misszió épp elég sokáig fog tartani ahhoz, hogy valami biztonságosat tegyünk előtte, amit most még nem látunk” – magyarázza Mason.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr615711622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása