Az NJSZT blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Genetikailag módosított telepesek a Marson?

2020. június 02. - ferenck

Ha az emberiség valaha is le akar telepedni a Marson, egy kicsit kevésbé emberinek kell lennünk hozzá.

A NASA a 2030-as évekre tervezi az első olyan missziókat a vörös bolygóra, amikor emberek, valószínűleg jól kiképzett, edzett asztronauták is fognak utazni. Sok kockázat mellett komoly sugárzásnak lesznek kitéve, a mikrogravitáció kikezdi a csontozatot, mindezeken túl pedig több évet tölthetnek el a barátságtalan környezetben. Szakértők szerint ők még viszonylag jó fizikai állapotban térhetnek vissza az anyabolygóra, de ez sem biztos. Távolról sem az.

gene_hack_mars0.jpg

Más sors várhat az ottmaradás mellett döntőkre. Ha biztonságban és egészségesen akarnak élni, miközben folyamatosan a Marson vagy a Föld kivételével bárhol tartózkodnak, akkor kicsit meg kell változtatni a genetikájukat.

A marsi viszonyok annyira halálosak, hogy az űrhajósok és a telepesek védelmét célzó legátfogóbb tervekben is megemlítik: akármennyire is óvják őket, a veszélyes mértékű kozmikus sugárzástól és az időjárási szélsőségektől akkor sem tudnak szabadulni.

genhackeles_mars.jpg

Az amerikai Hold és Planetáris Intézet asztro- és geomikrobiológusa, Kennda Lynch szerint az űrügynökségeknek a fentebbi okok miatt genetikailag meg kell hackelniük a Marsra tartó űrhajósokat és főként az ott letelepedni szándékozó személyeket, mert csak úgy képesek valamelyest alkalmazkodni a mostoha viszonyokhoz.

Az ötlet provokatív, Lynch viszont úgy véli, hogy biztosítani kell számukra a túlélés esélyeit. Ez pedig kétféleképpen történhet: vagy megváltoztatjuk, a Földhöz hasonlóvá alakítjuk át, terraformáljuk a bolygót, ami a tudomány és a technológia jelenlegi állása szerint teljesen a sci-fi kategóriájába tartozik, vagy az emberi genomot kell az ottani körülményekhez alkalmazkodóvá átszerkeszteni. A kutató szerint mostani ismereteink alapján a második opció kivitelezhetőbb, mint az első. Ellenkező esetben a telepesek teljesen kimeríthetik a helybéli, natív, jelen és múlt ökoszisztémákat, eltűnhetnek az ökoszisztémák nyomai, amit valószínűleg ők sem élnének túl.

„Hogyan ismerhetjük meg a bolygót, ha előtte megváltoztatjuk, és csak utána jövünk rá, hogy volt ott élet?” – teszi fel a kérdést.

Lynch nem elsőként javasolja a Marsra tartó telepesek DNS-ének módosítását. 2018-ban egy lengyel kutatócsoport fejtette ki, hogy génátalakítás nélkül a marsbeli embereknek aligha lehetnek gyerekeik. Christopher Mason, a Weill Cornell Medicine genetikusa morális imperatívuszként beszélt a génmódosított űrhajósokról.

„Etikailag jogosan cselekszünk? A misszió épp elég sokáig fog tartani ahhoz, hogy valami biztonságosat tegyünk előtte, amit most még nem látunk” – magyarázza Mason.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr315711622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

glantos70 2020.06.02. 17:54:47

Azért ez elég vadul hangzik. És lenne ember, aki alávetné magát egy ilyen kísérletnek...?

/\ngel 2020.06.02. 20:38:31

Mi a fenét keresnénk a Marson? Ezt a kérdést miért nem teszi fel senki? Nincs semmi olyan, amiért ott akarna élni valaki élni. Annak idején a telepesek azért mentek az új világba, mert földhöz juthattak ,vagy üldözték őket.
Talán egy új hidegháború esetén tudom elképzelni a Marsa szállást is egyáltalán , amelyre az egyik vagy másik hidegháborús fél propagandát építhet.

Digitális Dzsihád 2020.06.02. 21:37:53

Dehát erről volt egy pár részes filmsorozat '91-92. környékén!

luis5 2020.06.02. 21:44:41

@/\ngel: És ha vki annyira utalja az anyósat pl?

Visceroid 2020.06.02. 21:46:57

Ok, a fehéreket kiirtják, a többit meg genetikailag megkutyulják? Dr Mengele elismerően csettint.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2020.06.02. 22:09:38

totál ertelmetlen baromsag. a maí fizakai ksmereteinkkel, es a rendelkezere allo technikaval maximum celnak az urbanyaszatot kellene megcelozni. semmi de semmi nincs a marson, amiert erdemes lenne odamenni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.06.02. 22:19:42

Charles Sheffield: Proteus-trilógia

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.06.02. 22:27:03

Az ember épp azért vált a legsikeresebb fajjá, mert nem ő alkalmazkodott a környezetéhez, hanem a környezetét alakította a saját igényeihez.

Remélem, hogy a posztban leírt őrültség soha nem fog megvalósulni. Persze ha az emberiség több fajra szakadása és az ezzel járó háborúk, fajgyűlölet stb. a cél, akkor a genetikai módosítás valóban jó módszer, amely egyenesen elvezet az emberi faj pusztulásához.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.06.02. 22:37:23

A dolog szerencsére már csak azért is lehetetlen, mert a Mars légköre olyan ritka és annyira nem tartalmaz oxigént, hogy semmilyen genetikai módosítás nem teszi a módosított magasrendű szervezet számára élhetővé. Ha pedig már

De leginkább tényleg arról van szó, amit már fentebb is írtak páran, vagyis hogy semmi nincs a Marson, amiért érdemes lenne ott letelepedni.

Peter F. Hamilton Void-trilógiájában leszáll az első űrhajó a Marsra, hogy aztán kb. ezer évig ember ne tegye újra a lábát a bolygóra.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.06.02. 22:45:00

Bocsánat, a Pandora-trilógia első kötetében, a Pandora's Star elején szállnak le a Marsra, aztán a harmadik kötetben (Judas Unchained) szállnak le újra.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.06.02. 22:45:01

Bocsánat, a Pandora-trilógia első kötetében, a Pandora's Star elején szállnak le a Marsra, aztán a harmadik kötetben (Judas Unchained) szállnak le újra.

/\ngel 2020.06.03. 00:01:03

@luis5: Ugyan, anyós ellen elég egy ördögűző..:)

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2020.06.03. 00:46:18

Nekem is ez a "félelmem", ha a bolygó csak génmódosított emberek számára lakható, akkor ők nem is igazi emberek. Tehát energiát nem kímélve létrehoznánk egy újabb életet fenntartó bolygót egy másik faj számára. Ennek mi értelme lenne?

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.06.03. 06:54:07

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Az ember épp azért vált a legsikeresebb fajjá, mert nem ő alkalmazkodott a környezetéhez,"
Aha, fehér bőr, laktáz, két lábra állás.

Kozmonauta73 2020.06.03. 07:18:29

Ha egy civilizáció kilép a bolygójáról, és a valós idejű kommunikáció nem lehetséges, azzal egy új evolúciós fejlődési vonalat hoz létre a faján belül, ami az evolúció törvényei szerint megteremti saját versenytársát. A versenytársakból meg könnyen lesznek ellenségek.
Az alternatív vonal 1-2 generáción belül eltér majd kulturális értékrendben, idővel külső jellegzetességekben is. Jó nagy csetepaté lesz a vége amikor a szegényebb de militánsabb bolygó lakói vissza szeretnének jönni az édenkertbe.
Talán ez az oka, hogy nem találjuk nyomát szupercivilizációknak.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.06.03. 07:45:17

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Ugye fogod, hogy amikor ezek a dolgok bekövetkeztek, akkor az ember még nem volt a legsikeresebb faj? A mitokondriális DNS visoznylagosan kis eltéréseiből pl. tudható, hogy úgy 70-80,000 éve az ember kis híján kihalt, talán pár ezer túlélő egyedtől származunk mind. Ennyire sikeresek voltunk akkoriban.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.06.03. 10:15:21

@Kovacs Nocraft Jozsefne: ugye fogod, hogy ez nem magyarázat? Úgy vált sikeressé, hogy majdnem kihalt...

Irbisz 2020.06.03. 10:56:44

értelme nincs a Marsra menni, de ha mennek, sokkal értelmeebb lenne a bolygó terrafromálása után/közben. Ami egyáltalán nem sci-fi, csak kissé hosszú idő :).
De a genetikai átalakítás mikéntjét kifejthették volna, mit akarnak módosítani, mert mindenki akire hivatkozta, csak emlegette ennek szükségességét, azt nem írták le mi lenne a cél - így ez nagyobb sci-fi mint a terraformálás, mert pl. nagyobb sugárzástűrést kialakítani génmanipulációval, hááát ez a sci-fi. Akkor már sokkal egyszerűbb mint a sci-fikben, leköltözni pár tucat méterrel a föld alá ... (már persze ha bárki is ragaszkodik a jelenleg értelmetlen marsi koloniákhoz)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.06.03. 11:42:09

@Igazamvanvagyigazamvan?:

"ugye fogod, hogy ez nem magyarázat? Úgy vált sikeressé, hogy majdnem kihalt..."

Valóban nem magyarázat a TE állításodra, na de én nem is azt akartam igazolni. ;)

Az ember onnantól vált a legsikeresebb fajjá, amikor vadászat helyett állattenyésztésbe, gyűjtögetés helyett földművelésbe kezdett. Amikor nem a földön található kődarabokkal dolgozott, hanem rézből, bronzból, vasból szerszámokat készített. Amikor nem barlangokban lakott, hanem kunyhókat, később házakat épített magának.

Vagyis amikor alkalmazkodás helyett elkezdte a környezetét a maga szükségletei szerint alakítani.

Ezt aztán csűrheted-csavarhatod, ahogy akarod, persze ilyen nickkel mást nem is várok tőled.

A Marsot meg főleg az alacsony gravitáció miatt el lehet felejteni. Ha már másik bolygó, akkor ott van a Vénusz, kellő politikai akarat esetén 2-300 év múlva meglesz a szükséges technológia és erőforrás a Vénusz terraformálására, vagyis a légkör átalakítására és a légköri nyomás csökkentésére (pl. a légkör 96%-át kitevő CO2-ből a szén ill. a fölösleges CO2 megkötése, hiszen alig van nitrogén, így légköri nyomásnak elég a földi atmoszférában lévő oxigén parciális nyomása).

Addigra remélhetőleg az emberiség is annyira észhez tér, hogy háborúzás és gazdasági csatározás, rasszizmus és egyéb marhaságok helyett értelmes célokra használja az energiáit ls a tudását.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.06.03. 11:46:18

Ha belegondolok, van elég nitrogén is egy földi légkör kialakításához, hiszen bár a nitrogén csak 3.5%-ot tesz ki a légkörben, na de 92 bar légköri nyomáson.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.06.03. 14:04:36

@Kovacs Nocraft Jozsefne: így már más. Csupán annyit, hogy a kétlábra állás híján nem lett volna hatékony vadász. A vércsoportok kialakulásával nem lett volna hatékony földművelő.
A kőrézkor pedig i.e. 4500 körül kezdôdött, javarészt díszítésre használták, eszközeik továbbra is kő, állati csont voltak. A földművelés pedig 10-20 ezer évvel ezelőtt kezdôdòtt.
Tehát kurvára nem fémeszkòzòkkel.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.06.03. 14:15:41

@Kovacs Nocraft Jozsefne: ahol nem volt barlang, ott bizony házat építettek már a kőkorban is. Európában pedig 100-150 ezer évvel ezelôtt megjelent, amit a bôr kifehéredése követett. Tehát kurva sikeres volt, már a kőkorszakban is, állattenyésztés nélkül is.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.06.03. 14:21:28

@Kovacs Nocraft Jozsefne: kérdés, hogy az A vércsoport jelent-e meg hamarabb, vagy a növénytermesztés, ami letelepedéssel jár. Találtak kőmozsarat, ami körül csupa vadnövény magjai voltak. Tehát valószínű, hogy először gyűjtögettek, a genetika módosult a nòvények fogyasztásához, és csak később lettek földművelők. Hamarabb ettek almát, mint ahogy az elsô almafát elültették...

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.06.03. 14:25:10

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Az A vércsoport 15-25 ezer éve alakulhatott ki, a növénytermesztés pedig 10-15 ezer éve.
A vallási és művészi jellegű tárgyakból pedig az derül ki, hogy az ember már kiemelkedôen intelligens volt a mezôgazdaság megjelenése előtt is.

bgp 2020.06.03. 16:26:06

Nem tudom miért olyan szörnyű, ha az emberi civilizáció több fajból áll :D
Valamennyi genetikai átalakítás biztos lehetséges lesz, még ha nem is fognak hirtelen fotoszintetizálni (szén-dioxid van több mint oxigén). A por és a sugárzás biztosan ki fog gyomlálni sok embert, szóval előbb utóbb úgyis szétválik két fajra az emberiség. Nem tudom ugyan, milyen génmódosítás lehetséges a mai technológiával (milyen lehetséges módosításokat ismerünk), de mire ott lesznek emberek a Marson, biztos jobban fogják tudni.

kolompar lole 1116 2020.06.03. 19:42:56

A képen a feliratot Nyasgem Astronautsnak olvastam. :D

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.06.03. 21:56:10

@Igazamvanvagyigazamvan?:

Azt hittem, nem kell külön kihangsúlyoznom neked, hogy a biológiai evolúció és a "technika" (ezt a lehető legtágabb értelemben írom) fejlődése nagy átfedésekkel zajlott le, nem pedig úgy, hogy vasárnap véget ért a biológiai evolúció, és hétfőn kezdődött a "technikai" fejlődés.

Ezek nyilván átfedésben és egymást támogatva folytak. Valamilyen okból már a majmokkal közös ősnél elkezdődött az agy fejlődése, egyes vélemények szerint szexuális kiválasztódás alapján, vagyis a nő(sténye)k inkább párosodtak az okosabb hímekkel, szóval az intelligencia már akkor evolúciós előny volt. (Már ez önmagában egy új és ritka jelenség volt az evolúció során, hiszen addig az erő és/vagy a gyorsaság voltak a fő evolúciós eszközök, esetleg a szaporaság, mint pl. a nyulaknál.) Aztán az agy fejlődése elindította a szerszámhasználatot, ami természetesen visszahatott az agy további fejlődésére, köztük a kifinomultabb szerszámhasználatra. Ez aztán fejlesztette egyebek között az agy finommotoros funkcióit - hadd ne folytassam, biztos érted, mire akarok utalni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.06.03. 22:02:12

@bgp:

"miért olyan szörnyű, ha az emberi civilizáció több fajból áll"

Egyrészt azért, mert akkor az már két különböző civilizáció lesz, melyeknek csak az egyike lesz emberi.

Nagyobb baj lenne, hogy mivel még azonos fajon, sőt azonos rasszon belül is dúlnak háborúk, így talán el tudod képzelni, milyen súlyos ellentétek lépnének fel két különböző faj között. Ne számíts arra, hogy majd érettebbé válik az emberiség, és alle Menschen werden Brüder.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.06.03. 22:44:19

@Kovacs Nocraft Jozsefne: én azt a variációt olvastam, mely szerint a táplálkozás megváltozása hozta magával az agy fejlődését. Tehát még mindig nem látom be, hogy a megfelelő fehérjebevitel, amit a vadászattal értek el, mitől változtatta meg a környezetet?
Hogy a szerszámhasználat miért lenne a környezet megváltoztatása? Avagy a házépítés? De hogyan van az, hogy eszközöket használtak vadgabona őrlésére, betakarítására, miközben vándoroltak? A vadászó-gyűjtögető életmód -szerinted- nem a legsikeresebb faj meghatározója.
Ez a sikertelen faj benépesítette Afrikát, Ázsiát és Európát, mire növényt nemesített.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.06.03. 22:48:54

@Kovacs Nocraft Jozsefne:Egyrészt azért, mert akkor az már két különböző civilizáció lesz, melyeknek csak az egyike lesz emberi."
Miért is? Az A B vércsoportú nem ember? Vagy az eszkimó?
A brazíliai őslakosok civilizációja eredeti, a betelepülteké hamis?

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.06.03. 22:52:48

@Kovacs Nocraft Jozsefne: élemények szerint szexuális kiválasztódás alapján, vagyis a nő(sténye)k inkább párosodtak az okosabb hímekkel, szóval az intelligencia már akkor evolúciós előny volt."

Nem logikus. Ma sem az intelligencia számít.Jó, lehet, te így választottál, de általánosságban a fizikai megjelenés, a sikeresség külső jele fontosabb, mint a diplomák száma.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.06.03. 23:01:50

@Kovacs Nocraft Jozsefne: inkább azt magyarázd el nekem, hogyan gondolják a genetikai módosítást? Véleményem szerint a sugárzás hamarabb elpusztítja a marsutazókat, mintsem a gravitáció roncsolná a csontjaikat. Avagy barlangokban élnének, tíz méterre a felszín alatt?

Pal Konstantin 2020.06.04. 11:14:48

Aki a Marsra akar menni, próbálgassa a sivatagban élést. Ott legalább van levegő. Most a vírus miatt még szájmaszkban sem akarnak lenni 8 órában, nemhogy szkafanderben.

Irbisz 2020.06.04. 14:45:56

@Igazamvanvagyigazamvan?:
"Az A vércsoport 15-25 ezer éve alakulhatott ki, a növénytermesztés pedig 10-15 ezer éve."
a nagy lótúrót, azt. Ezt a teljesen hatástalan vércsoportdiéta kitalálója szopta az ujjából, semmiféle bizonyítéka nincs is erre, csak kijelentette.
Viszont a genetikai bizonyítékok szerint az A és B vércsoportok eredete sokmillió évre nyúlik vissza, némelyik eleme már a gibbonokban is megvan, pedig az több mint 20 millió éves múltra utal.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.06.04. 16:32:45

@Irbisz:

Köszönöm az infót. Nem néztem utána, bár kissé gyanakodtam.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.06.04. 21:56:41

@Irbisz: Chimpanzees, our closest living relatives, have only type A and type O blood. Gorillas, on the other hand, have only B. In some cases mutations have altered the ABO gene, turning type A blood into type B."

Tehát amit mondtál, az igaz, csak nem releváns. Viszont érdemes elgondolkodni a csimpánz és gorilla diétáján.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.06.04. 23:50:52

@Igazamvanvagyigazamvan?:

"érdemes elgondolkodni a csimpánz és gorilla diétáján."

Nem kötözködésképpen, de diéta helyett biztos étrendet akartál írni. Az angolban a diet szó étrendet is jelent, de a magyarban nem.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.06.04. 23:59:59

@Kovacs Nocraft Jozsefne: igazad van. Bár a gorilla vegán diétán, a csimpánz pedig vegyes étrenden van.