Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Mesterséges intelligencia segíti a futásban a látáskárosultakat

2020. december 15. - ferenck

Egyre több mesterséges intelligenciával működtetett app segít érzékszervi károsodásban szenvedő személyeken, hogy minél önállóban, függetlenebbül élhessék az életüket. Ezek az alkalmazások világszerte több-százmilliók mindennapjaiban tölthetnek be fontos szerepet. 

A Google Lockoutja tárgyfelismerésével, pénzszámlálásban és csomagolt ételek bárkód alapján történő azonosításban könnyíti meg vakok és gyengénlátók napi tevékenységét. A Microsoft a társadalmi távolság betartásában és vizsgaírásban segédkező appot fejlesztett. A Voiceitt beszédfelismeréssel próbálja eredményessé tenni szavakat nehezen formáló személyek kommunikációját.

futas.jpg

Hamarosan gépilátás-rendszer adhat tanácsokat látáskárosultaknak, hogy napi futásuk során tartsák az irányt.  

A szintén a Google által fejlesztett okostelefonos alkalmazás audiójelekké alakítja a kameraképeket. Ezek a hangok jelzik az útiránytól való eltérést, és biztosítják, hogy az illető szeme használata nélkül se hibázzon.

futas0.jpg

A készüléket a felhasználó a hasához rögzíti, és fejhallgatóján figyeli a hang- és tapintásalapú visszajelzéseket. Az eszköz a csontokat is érzékeli, minden adatfeldolgozás rajta történik, és internetkapcsolat sem kell hozzá.

Az alkalmazás valós és szintetikus adatokra alapozott szegmentációs modellt használ az aszfaltra festett sárga vonalak azonosítására és a fehérek figyelmen kívül hagyására. Külön modell határozza meg, hogy a futók a vonalhoz viszonyítva hol tartózkodnak.

Ha a futó a pályán kívül balra vagy jobbra sodródik, a megfelelő fülben lejátszott szintetizált hang „visszahúzza” középre. A különböző hangfrekvenciák figyelmeztetik a közelgő kanyarokra, és jelzik, hogy álljanak meg, ha a rendszer nem látja a vonalat.

Az app egyelőre három New Yorki helyszínen működik, speciálisan erre a célra odafestett útjelzőkkel. A fejlesztők más parkok, iskolák és közterek felfestését is tervezik. Többféle felhasználóról, helyszínről, időjárási és útviszonyokról gyűjtenek adatokat, hogy az app robusztusabb legyen, több feltétel mellett lehessen alkalmazni.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr6516334686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása