Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Mire jó a mesterséges intelligencia a Covid-19 ellen?

2021. január 04. - ferenck

A Covid-19 elleni védekezés meghatározta a 2020-as évet. Ebből a védekezésből mesterségesintelligencia-alapú rendszerek is bőven kivették a részüket. Felgyorsították a vakcina-fejlesztést, eseteket detektáltak, segítettek a hatások csökkentésében.

Gépitanulás-szakértők világszerte megpróbálták kiaknázni a technológia lehetőségeit a koronavírussal szemben. Sokszor melléfogtak, de még többször értek el fontos eredményeket, fedeztek fel dolgokat.

ai_covid.jpg

A pandémia kitörésekor, világjárvánnyá minősítése után a nemzetközi közvélemény nagy reményeket fűzött az MI-re alapozott megoldásokhoz. Aztán egy áprilisi tanulmány szerzői kimutatták, hogy az általuk vizsgált 145 modellt rosszul dokumentálták, túl optimista eredményekre jutottak, és valószínűleg elfogultak voltak.

A tanulmány ideiglenesen egy kicsit ugyan csökkentette az MI-be vetett hitet, az eredmények viszont magukért beszélnek.

A jelentős eseményekről szóló hírbeszámolókat elemző BlueDot több nappal a világ egészségügyi helyzetét rendszeresen figyelő szervezetek előtt felfedezte a kialakulóban lévő járványt, és felhasználóinak korai figyelmeztetéseket küldött.

ai_covid0.jpg

Párizs és Cannes önkormányzata számítógépes látás segítségével elemezte a maszkviselés szabályozását buszmegállókban, piacokon, pályaudvarokon. A togói kormány a legszegényebb régiókat műholdas képek alapján azonosító rendszert taníttatott be. Az outputot a segélyalapok elosztásához használták fel, hogy azok jussanak hozzájuk, akiknek a legnagyobb szükségük van rájuk.

Egyes chatbotok magányos személyeken segítenek a karantén sanyarú napjaiban, cégek kellemetlen háttérzajokat kiszűrő alkalmazásokat fejlesztettek videokonferenciák résztvevőinek, de azt is megtehetjük már, hogy MI közreműködésével beszélgetőtársaink öltönyös mozgóképünket látják, miközben pizsamában ücsörgünk az ágyon.

Kínai intézmények közösen dolgoztak ki a Covid-19-et CT-szkenekben több mint 90 százalékos pontossággal azonosító modellt, amelyet hét országban telepítettek, kódját pedig legalább 3 milliószor töltötték le eddig.

Az egyik engedélyezett vakcinát jegyző amerikai Moderna fejlesztésében gépi tanulás is részt vett, azzal optimalizálták az mRNA szekvenciák tesztelhető molekulákká alakítását.

A Covid Moonshot projekt félig felügyelt mélytanulás platformja a betegséget kezelő vegyületeket azonosít.

A példák tanulsága, hogy az MI ugyan nem csodafegyver, viszont rengeteget segít a világjárvány leküzdésében.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3716369074
süti beállítások módosítása