Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Mihez kell érteni a korai 2020-s évek legjobb IT-állásaihoz?

2021. január 08. - ferenck

2020 végén a szoftverfejlesztést és üzemeltetést egyesítő DevOps (Development + Operations) és a mesterségesintelligencia-szakértelem volt a legkeresettebb infokommunikációs állások elsőszámú követelménye – derül ki a „valósidejű munkaerőpiaci adatokat” elemző Burning Glass Technologies friss tanulmányából.

A szerzők 1,7 millió amerikai IT-állásajánlatot vizsgáltak, és hasonló technológiai és az azokhoz kapcsolódó képességek, kvalifikációk, valamint az állások betöltése (mennyire könnyű, nehéz) alapján vetítették előre a következő öt év tendenciát.

A fizetések, prémiumok figyelembevételével készítették el a tíz legizgalmasabb, leginkább diszruptív IT-szkilljének listáját.

jobs.jpg

Első helyen a kvantumszámítások állnak, mert jelentősen nőni fognak a kvantumszámítógépeket és alkalmazásaikat fejlesztők iránti igények. A második is a kvantumvilághoz valamilyen szinten kapcsolódó technológiákra, valamint a dolgok internetének (Internet-of-Things, IoT), az IoT fizikai tárgyainak, és a mindezek működését megalapozó telekommunikációs infrastruktúráknak, például az 5G-nek az ismeretére vonatkozik.

A pénzügyi technológiákban (fintech), azaz pénzügyi tranzakciók hatékonyságát növelő megoldásokban, például a blockchain-ben való jártasság a harmadik legfontosabb adottság.

Nem meglepő módon a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás ismerete a negyedik, a digitális folyamatok és munkamenetek automatizálásának készsége pedig az ötödik.

A természetesnyelv-feldolgozásban való jártasság a hatodik, a proaktív biztonság, azaz a digitális infrastruktúra cyberbűnözőktől, hackertámadásoktól való megvédése, de még inkább e támadások hatékony megelőzésének készsége a hetedik.

A szoftverfejlesztési módszertan, gyorsabb, hatékonyabb és biztonságosabb rendszerek kiépítése a nyolcadik, a felhőszámítási infrastruktúra és stratégia kidolgozása a kilencedik. A tízes listát a párhuzamos számítások ismerete zárja.

Az ezeken a képességeken alapuló állások általában startupokhoz kapcsolódnak. Az új munkakörök kialakításakor az 1 milliárd dolláros vagy még többet érők több mint 33 százaléka részesíti előnyben a felsorolt adottságok valamelyikét, akár többet is.

A szkillek különféle állásokhoz és iparágakhoz kapcsolódnak, az érintett munkakörök bő 30 százalékában tízből nyolcat már ma elvárnak. A szerepek és a munkacsoportok egyre hibridebbé válnak, a munkáltatónak jobban át kell gondolnia, hogy milyen munkakör felel meg leginkább a felsorolt képességek valamelyikének – vonják le a következtetést a Burning Glass Technologies elemzői.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr8816373452
süti beállítások módosítása