Az NJSZT blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Jobban érezze a robot ember munkatársai jelenlétét!

2021. április 16. - ferenck

A biztonságos munkavégzés nemcsak folyamatokon, hanem a kontextuson, a környezet és a feltételek megértésén, a többi dolgozó következő lépésének előrejelzésén múlik.

Hongyi Lin, a svéd KTH Királyi Technológiai Intézet kutatója robotokat környezetük jobb érzékelésében segítő rendszert dolgozott ki. Célja, hogy hatékonyabban, szükségtelen megszakítások nélkül együtt tudjanak dolgozni a mellettük lévő emberekkel.

A rendszer a robot és az ember közötti távolság megítélése mellett azonosítja, hogy ki min dolgozik, és az emberek csontvázmodelljét, tömegét is felbecsüli. Ezeknek az információknak a birtokában felismeri a dolgozók testtartását, amiből következtetést von le. Így pontosabban érzékeli a környezetet, miközben interakciót folytat a munkatársakkal.

robotkontextus.jpg

A mesterséges intelligenciával működő rendszerhez kevesebb számítási kapacitás és kisebb adatsorok kellenek, mintha valamelyik hagyományosabb gépitanulás-módszert használná. A rendszer az úgynevezett ismeretátadáson (transfer learning) alapul, a működő modellként történő adaptálása előtti gyakorlás során szerzett ismereteket hasznosítja újra.

Lin elmondta, hogy a technológia nemcsak megfelel a biztonságos ember-robot együttműködés nemzetközi szabványainak, hanem jobb is azoknál, már csak az iparban kellene alkalmazni. Ráadásul a „kontextus-tudatosság” nagyobb hatékonyságot garantál, mint a mostani egydimenziós dolgozó-robot interakciók sora.

A jelenlegi szabványok és technikai specifikációk alapján, ha ember közelít robothoz, a robot lelassítja magát, majd ha elég közel vannak egymáshoz, leáll. Ha az illető eltávolodik, a gép folytatja korábbi tevékenységét. Lin szerint ez nagyon alacsony szintű kontextus-tudatosság: „hátráltatja a hatékonyságot, a gyártás lelassul, emberek nem dolgozhatnak közvetlenül robotok mellett.”

Rendszerét a közlekedési jelzőlámpák vörös fényének időtartamát ismerő, és az alapján cselekvő önvezető autókhoz hasonlítja, amelyek kiszámítják, hogy fékezés helyett esetleg lassítani, vagy gyorsítani jobb.

Az eddigi kísérletekből kiderült, hogy az új rendszerrel feljavított robotok a gyártás lassítása nélkül is biztonságosabbak, hatékonyabbak.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr5316502184
süti beállítások módosítása