Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Robotika a jövő konyhájában

2024. május 15. - ferenck

A mesterséges intelligencia mellett részben az MI fizikai megvalósításának is tekinthető technológia, a robotika szintén komoly hatással lesz a jövő gasztronómiájára, vendéglátására. A kettő tökéletesen kiegészíti egymást.

Robotok már ma is végeznek konyhai munkákat: fejlett karok pontosan vágnak apróra zöldségeket, burgereket rendeznek el, de bonyolultabb ételeknél is besegítenek. Ismétlődő feladatokban kiválóan, konzisztensen és fáradhatatlanul teljesítenek. Séfeket nem fognak helyettesíteni, nem az a rendeltetésük, viszont egyre fontosabb részfeladatokhoz ideálisak.

robot_konyha.jpg

Robotpincérrel Magyarországon is találkozhattunk már, leadhattuk neki a rendelést, asztalhoz vitte az ételt. Szenzorokat és MI-t használva tájékozódnak a zsúfolt térben, de túl a hatékonyságon, újdonságelemet és szórakoztatást is visznek a kulináris élménybe. Egyes robotok alapbeszélgetésre, zenelejátszásra szintén képesek.

Éttermi robotok ritkán működnek mesterséges intelligencia nélkül. Algoritmusok segítik őket a tapasztalatokból való tanulásban, útvonal-optimalizálásban, rendelések pontos feldolgozásában. Hamarosan gyakorolhatnak is, mozgásukat MI-rendszerek elemzik, és a nagyobb pontosság végett javasolják majd nekik, min és miként finomítsanak.

Azonban az ő esetükben se felejtsük el, hogy „csupán” eszközök szakértő profik kezében. Ők sem nyugdíjazzák a séfeket, pincéreket és a többi vendéglátóipari alkalmazottat. Okosan implementálva, a személyzet helyett elvégzik az ismétlődő és unalmas feladatokat, míg a humán munkaerő a kreatívabbakra fókuszálhat, amelyekben hangsúlyos a robotok által kivitelezhetetlen problémamegoldás.

A robotika éttermi alkalmazása izgalmas élményekkel kecsegtet, viszont a teljesen ember nélküli, csak robotokból álló vendéglátóipari egységek több problémát vetnek fel, mint amennyit orvosolnak. Nem mosolyognak az étel szervírozásakor, tapasztalt sommelierként sem tudnak tanácsot adni, nincs bennük empátia.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr318398889
süti beállítások módosítása