Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

A mesterséges intelligencia megtanulja, hogyan alkossa meg önmagát

2021. június 01. - ferenck

Pálcikafigura jelenik meg a képernyőn, mintha guggolna, húzza az egyik térdét, úgy halad előre. Mozog, de legalábbis valami hasonlót tesz. Egyik fejlesztője, az Ubernél dolgozó Rui Wang elégedett vele.

„Minden nap, amikor bejövök az irodába, és megnyitom a számítógépet, nem tudom, mire számítsak” – jelentette ki a komputerén éjjel-nappal futó POET (Paired Open-Ended Trailblaizer, párosított, nyílt végű úttörő) nevű szoftverről.

poet.jpg

POET egyfajta edzőterem virtuális botoknak. Ezek a mesterségesintelligencia-ágensek egyelőre nem tanultak sokat, nem góznak, nem észlelik a rák megnyilvánulásait, nem fedezik fel fehérjék újszerű elrendeződését, helyette kerítéssel, szakadékkal teli rajzfilmszerű terepen próbálnak navigálni, úgy járni, hogy ne bukjanak orra az akadályokban, vagy szimplán önmaguktól.

Az újítás nem abból áll, hogy mit tanulnak meg, hanem a tanulás módja. Az akadálypályákat POET generálja, felméri az apró mesterséges intelligenciák képességeit, kijelöli nekik a soron következő feladatokat. Mindezt emberi segítség, beavatkozás nélkül teszi.

A botok lépésről lépésre, próba-hiba (trial and error) módszerrel tanulnak. Egyelőre csak az alapoknál tartanak, de Wang és más kutatók szerint forradalmi megoldásról van szó, a jövő szuperintelligens gépei, a sokat emlegetett és félt általános mesterséges intelligencia (Artificial General Intelligence, AGI) is valahogy így, teljesen újféleképpen alakulhat majd ki. Ezek az MI-k lényegében saját magukat alkotják meg.

Számítástudományi szakemberek hosszú ideje az emberi intelligenciát utánzó algoritmusokat igyekeznek fejleszteni. Az igazi áttörést viszont az evolúciót, annak összes megpróbáltatásával lemásoló technikák hozhatják el.

Az intelligencia nem az evolúció célja, végpontja; számos egymással versengő túlélési és a jövőt kezelő opcióból fejlődött ki. Ebben a megközelítésben jelentős mértékben különbözik a mai gépitanulás-algoritmusoktól. Emergens módon alakul ki a nyílt végű folyamatban. POET ebből mutat fel valamit, igaz, jelenleg csak apró villanásokat. Önmagát fejleszti.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr8516576062
süti beállítások módosítása