Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Jönnek az újfajta memóriák?

2021. szeptember 16. - ferenck

Amerikai és francia kutatók speciális eljárást dolgoztak ki újfajta memóriákhoz. Munkájukkal a mesterségesintelligencia-fejlesztéseket kívánják felgyorsítani.

„Kvantumanyagokkal jelentősen javíthatók a számítógépek lehetőségei. Ezeknek az anyagoknak a tulajdonságaira alapozva, fejlesztettünk egy új számítási eszközt” – magyarázza Andrew Kent, a New York Egyetem fizikusa.

Mivel a hagyományos számítástudomány elérte lehetőségei határát, a területet forradalmasító és egyszer talán az emberi aggyal versengő új módszereket és eszközöket kell fejleszteni – vélik a kutatók.

informaciotarolas0.jpg

Az emberi agy működését utánozni hivatott neuromorfikus számítások az utóbbi években komoly fejlődésen mentek keresztül. Emberszerű tulajdonságaik miatt, a mostani számítási módszerekkel kivitelezhetetlen eljárásokkal hatékonyabbá tehetik az adatfeldolgozást.

A kutatócsoport különleges eszközt – nanodimenzióban, kvantumhatásokkal működő rezonátort – fejlesztett, amellyel innovatív módon változtathatók meg fizikai tulajdonságok.

A rezonátorok, egy kicsit a vonós hangszerek „dobozához” hasonlóan, képesek pontosan meghatározott frekvenciahullámokat generálni, tárolni. Az új rezonátor az emberi agy idegsejtjeinek és szinapszisainak mintájára tárolja és dolgozza fel az információt. Különlegessége, hogy spintronikus mágneses eszközökkel kombinálja össze a kvantumanyagok egyedi tulajdonságait.

A spin és az elektronika szavakat összevonó spintronika abból indul ki, hogy az elektron, elektromos töltés mellett, spinnel is rendelkezik. (A kvantummechanikában a spin a részecskék saját, belső perdülete, vagy impulzusmomentuma, lényegében a részecske tulajdonságait leíró hullám- vagy állapotfüggvény.)

A spintronikán alapuló eszközök a spin és az elektromos töltés kombinációjával úgy kezelik az információt, hogy – a hagyományosabb technikákkal ellentétben – a tároló- és a feldolgozókapacitás növekedése mellett, csökken az energiafelhasználás.

Ezek az eszközök speciális frekvencián működnek. Ha kvantumanyagokat adunk hozzájuk, a frekvencia finomhangolható, használhatóbb lesz, nőnek az alkalmazási lehetőségek.

Kent szerint a számítástudomány, különösen a neuromorfikus számítások további fejlődése szempontjából kulcsfontosságú lépésről van szó. Az ilyen rezonátorok számítási eszközök komponenseit kapcsolhatják össze.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3016648744
süti beállítások módosítása