Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Multimodális lesz a Google keresője

2021. december 15. - ferenck

Jövő év elején a Google új architektúrát integrál hagyományos keresőalgoritmusába és a Lens fényképkereső rendszerbe. Az MUM (Multitask Unified Model) komplex kereséseket tesz lehetővé.

Például a következő típusú kérdésekre is választ kaphatunk: „megmásztam a Mt. Adamst, következő ősszel pedig a Fujit szeretném. Az előkészületek során mit kell másként tennem?”

google_2.jpg

Egy ilyen összetett kérdést az MUM egyszerű válaszokra bont: „előkészülni a Mt. Adams megmászására”, „előkészülni a Fuji megmászására”, „a Fuji következő ősszel.” Ezt követően a kérdésekre adott válaszokat egymással koherens találatokká integrálja össze.

A májusban beharangozott, a multimodális gépi tanulás és a többnyelvű nyelvi modellezés legfrissebb eredményeit felhasználó modell szavak, képek, esetleg videók kapcsolatait követi. A Google 110 milliárd paramétert tartalmazó korábbi T5 modelljével összehasonlítva, s Switch Transformer már 1,6 trillióval dolgozik.

google0_2.jpg

A webről összegyűjtött szöveges és képi dokumentumokból álló adatsoron tesztelték, amelyből a sértő, szexuálisan explicit és félrevezető textuális és vizuális tartalmakat előzetesen eltávolították.

A kereső felhasználói az MUM által működtetett három újdonságot fedezhetnek majd fel: mesterséges intelligencia által összeállított, általános kereséseket használható eredményekké alakító listát, lépésről lépésre kivitelezhető utasításokat és javaslatokat a keresések megkönnyítéséhez, valamint a releváns audió- és videotalálatokra mutató linkeket.

A Google Lens felhasználói például csizmáról készítenek egy képet, felteszik, és megkérdezik, hogy a lábbelik jók-e egy adott hegy megmászásához. A csizma és a hegy állapotának függvényében, az MUM megválaszolja a kérdést.

A technológia hetvenöt nyelven teszi lehetővé a keresést, más nyelven írott dokumentumokban található információk fordítását.

A gyakorló adatsorban lévő megkérdőjelezhető anyagok kigyomlálása mellett, a Google a teszteken arra is vigyázott, hogy emberi segítséggel igyekezzen kiszűrni a jövőbeli „kárpotenciált.”

A webes keresés az egyik leggyorsabban fejlődő és legismertebb infokommunikációs technológia. A fejlődés ellenére folyamatosan finomítható, tökéletesíthető, és az MUM ígéretes előrelépésnek tűnik.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr916734284
süti beállítások módosítása