Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Itt a SearchGPT, az OpenAI keresője

2024. augusztus 06. - ferenck

Több hónap találgatás és egy héttel a Gemini Generatív Keresés eredményeinek a Google találataiba integrálása után az OpenAI bejelentette SearchGPT nevű keresőmotorját. Egyelőre átmeneti prototípus, és csak kiválasztottak tesztelhetik, mindenesetre már a szélesebb körű használat előtt fontos lépés a mesterséges intelligencia történetében.

A képernyőn szövegdobozt látunk promptoknak. Megjelenik a „mit keresel?” kérdés. Természetes nyelven írt szövegekre ad választ, például „Minnesota legjobb paradicsomai, melyiket tudom termeszteni?” A kontextus további kiegészítő lekérdezésekig megmarad, amire se a Google, se a Bing nem képes még. 

searchgpt.jpg

A keresőmotor fejlesztése azért is jelentős, mert a ChatGPT első változatának gyakorlóadatai maximum 2021-esek voltak, így nem fért hozzá valósidejű infóhoz. A SearchGPT viszont a cég masszív MI-modelljeit webes információkkal kombinálja össze, egyértelmű és releváns források alapján ad gyors és aktuális válaszokat.

A SearchGPT hivatkozik a forrásokra, közvetlen linket ad hozzájuk. Igyekszik eljátszani a „jó keresőmotor” szerepét, segíti a felhasználókat a kiadók és élményeik megismerésében. Eközben több kiadó pont jogvédett anyagai illegális használata miatt pereskedik az OpenAI-val (egyes kiadókkal viszont partnerségre lépett)…

searchgpt0.jpg

Az MI-alapú keresés az internetes navigáció kulcselemévé válik, és már az elején kitüntetett jelentőségű, hogy a technológiát az újságírás és a kiadók tiszteletben tartásával fejlesszék – hangsúlyozza Nicholas Thompson, az Atlantic vezérigazgatója (a médiaorgánum az OpenAI partnere).

Az OpenAI hangsúlyozza, hogy a SearchGPT a keresésről szól, elkülönítették a cég generatív MI-alapmodelljeitől, és a kiadókra vonatkozó találatok akkor is fel lesznek tüntetve, ha a gyakorlóadatok miatt nem értenek egyet a nagyvállalat gépitanítás-módszereivel.

A Google-val ás a Binggel összehasonlítva, a SearchGPT-től több vizuális találati eredmény várható. A tervek szerint, a jelenleginél masszívabbá és eredményesebbé téve a platformot, a ChatGPT-be integrálhatják,

Veszélyeztetheti-e a SearchGPT a Google egyeduralmát? Egyelőre nem, viszont az OpenAI és az Apple együttműködése – amelynek keretében a ChatGPT-4o-t az iOS 18 oprendszerbe, az iPad OS 18-ba és a macOS Sequoia-ba integrálják – idővel keresési partnerséghez is vezethet, ami viszont már komoly kockázat lehet a Google számára.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9018457383
süti beállítások módosítása