Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

2022-es interjú a mesterségesen intelligens Steve Jobsszal

2022. október 27. - ferenck

Az amerikai Joe Rogan korábban televíziós műsorvezető volt, manapság kommentátorként, podcasterként, színészként, nevettetőként ismert. Legutóbb a virtuális Steve Jobsszal beszélgetett egy, mesterséges intelligencia által generált podcast-ben.

A Dubai-székhelyű Play.ht podcast-sorozatának, a Podcast.ai-nak az első epizódjában tizenkilenc percben interjúvolta a 2011-ben elhunyt legendás Apple-főnököt.

jobs_1.jpg

A szöveget beszéddé alakító (text-to-speech) technológiákra specializálódott startup szöveggenerálással és hangklónozással készítette a podcast-et.

A szkriptet egy meg nem nevezett nyelvi modellel dolgozták ki. A modell Jobs életrajzát, interjúit és más forrásokat finomhangolta hozzá, majd az átiratot mindkét beszélő audiófelvételein gyakoroltatott – levédetett – szintetikus hangokká alakították. A Play.ht hangszerkesztője több mint 120 nyelven szintetizál hangokat, és különösen figyel a fonetikára, pontos kiejtésre. A közönség személyeket javasolhat a következő epizódokhoz.

Rogan korábban is volt már hangklónozás alanya – 2019-ben vele kezdődött a torontói Dessa hírességek kamuhangját felvonultató sorozata.

Idén James Earl Jones, Darth Vader hangja írt alá szerződést a Disneyvel, engedélyezve, hogy az ukrán ReSpeecher startup technológiájával használják a hangját.

Két, egymástól független dokumentumfilmes a néhány éve elhunyt cheflegenda, Anthony Bourdain, illetve az egykori pop art pápa, Andy Warhol hanghasonmását hozta létre. A Bourdain-utánzat vihart váltott ki, mert a sztárszakács özvegye nem járult hozzá férje hangjának klónozásához.

Darth Vader, Bourdain, Warhol és most már Jobs hangjának felhasználása és az ideghálók elterjedése a nyelvtechnológiákban egyértelműen jelzik, hogy a szórakoztatóiparban komoly kereslet mutatkozik az elhunyt hírességekkel készített, kissé morbid interjúk, beszélgetések iránt. A technológiában óriási potenciál rejlik, lassan már az sem lesz meglepetés, ha két régóta halott személy beszélget majd a CNN-en.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr1317962322
süti beállítások módosítása