Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Az USA lassítja mesterségesintelligencia-chipek közép-keleti exportját

2024. június 10. - ferenck

Az Egyesült Államok és a Kínai Népköztársaság chipháborúja újabb fronton, a Közép-Keleten folytatódik. 

A Bloomberg a témában jártas névtelen forrásra hivatkozva ugyanis azt állítja, hogy az USA Kereskedelmi Minisztériuma az utóbbi hetekben vagy késleltette a választ, vagy egyáltalán nem válaszolt az Nvidia, az AMD, az Intel és a Cerebras Systems engedélykérelmeire. A kérelmek az Egyesült Arab Emírségekbe, Szaúd-Arábiába és Katarba történő eladások engedélyeztetésére vonatkoztak.

nvidia_amd.jpg

Amerikai cégeknek speciális licenc kell a kormánytól fejlett chipek és chipek gyártásához szükséges eszközök ezen országokba történő értékesítéséhez.

A minisztérium reakciója – pontosabban a reakció hiánya – részben azzal magyarázható, hogy igyekeznek megakadályozni kínai cégek közép-keleti mesterségesintelligencia-chipvásárlását. Az eddigi korlátozásokat és tiltásokat pontosan így, harmadik országon keresztül is igyekeztek megkerülni. Ez a kiskapu most bezárulhat.

Mivel érzékeny technológiákról van szó, az érintett tisztviselők állítólag bármi másnál gondosabban, tüzetesebben tanulmányoznak minden egyes kérelmet.

Eközben amerikai hivatalos személyek nemzetbiztonsági felülvizsgálatot végeznek az érintett országokban fejlesztett MI-technológiákról. Egyelőre nem tudni, hogy az anyag mennyi idő alatt készül el, milyen hosszú lesz, és mi számít nagyszabású szállítmánynak.

Az USA főként az utóbbiakra összpontosít, és köztudott: Szaúd-Arábia és az Emírségek rengeteg chipet importálnak MI-adatközpontjaikhoz. Szaúd-Arábia negyvenmilliárd dollár befektetéssel kívánja felvirágoztatni a helyi mesterséges intelligenciát, 2030-ra a terület meghatározó szereplőjévé, nemzetközi MI-csomóponttá akarnak válni. A cél eléréséhez amerikai csúcsbefektetőkkel is együtt dolgoznak. 

A Microsoft emírségekbeli mesterségesintelligencia-fejlesztő cégcsoportba invesztált áprilisban másfélmilliárd dollárt. MI-technológiáikat velük közösen kívánják terjeszteni a régióban.   

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr9718421235
süti beállítások módosítása