Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Itt az Apple Intelligence

2024. június 21. - ferenck

Az Apple régóta dolgozik mesterséges intelligencián, a Siri hangasszisztenst már 2011-ben elindították, a generatív MI aranylázáról viszont eddig lemaradtak. Az utóbbi hónapokban igyekeztek csökkenteni a terület éllovasaival (OpenAI/Microsoft, Google, Meta stb.) szembeni hátrányt, de az áttörés egyelőre várat magára.

Pedig a Microsoft mögött, a világ második legértékesebb vállalatától ennél mindenki többet várt. Június tizedikén tört meg valamelyest a jég, amikor Tim Cook vezérigazgató bejelentette az AI-ként rövidíthető Apple Intelligence mesterségesintelligencia-iniciatívát. A Safari, a Notes, a Calculator és persze Siri is új, MI-s funkciókkal bővül. Az iOS 18-on, az iPadOS 18-on és a macOS Sequoia-n találkozhatunk majd velük.

apple_ai_1.jpg

Mindez egyáltalán nem jelenti a versenytársak utolérését, és a szakértők megosztottak a sikert illetően, azt pedig végképp nem látják előre, hogy a nagyvállalatnak mikor fog anyagilag profitálni a mesterséges intelligencia használata.

Nincsenek könnyű helyzetben: a Microsoftot a személyiszámítógép-piacon, a Google-t az okostelefonok világában kellene legyőzniük. A Morgan Stanley elemzői szerint a Google androidos generatív MI-kínálata egyelőre erősebb, mint az iOS 18 frissítés lesz. Kérdés, mit hoz a jövő.

A Microsofttal talán még nehezebb lesz a versenyfutás. A 2025-ben várható következő Mac operációs rendszer mindenesetre Mi-funkciókkal és nem utolsósorban a ChatGPT 4o-val bővül. Igen ám, de közben a Microsoft már bevezette az AI Copilot+ PC-t, a ChatGPT 4o-val.

Szintén hátrány, hogy a Google és a Microsoft mesterségesintelligencia-megoldásai komoly bevételeket generálnak, míg az ősszel bétamódban induló Apple Intelligence előnyeit – kivételektől eltekintve – igazából csak jövőre élvezhetjük.

A nagyvállalat számára nem ismeretlen ez a helyzet. Például az mp3-piacon is komoly lemaradásban voltak, aztán az iPod mindent letarolt. Okostelefonnal és okosórával sem ők jelentkeztek elsőként.

A Bank of America elemzése alapján az Apple piacra dobhatja majd MI-vel működő okostelefonját, és az „intellifon” lesz a telekommunikáció jövője.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr8118428147
süti beállítások módosítása