Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Drónok és autonóm robotok növelik a földalatti szénbányák biztonságát

2021. október 29. - ferenck

Mintha egy sci-fi filmet látnánk, pedig nem, mert az ausztráliai Queensland szövetségi állam egyik bányája a helyszín, ahol drón navigál a barátságtalan környezetben.

A CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) kormányügynökség által fejlesztett technológiával bányák emberi jelenlét nélkül vizsgálhatók át, térképezhetők fel. Néhány éve elképzelhetetlennek tűnt, hogy drónok repkednek GPS számára használhatatlan közegben, most viszont már valóság.

banya0.jpg

A HoverMap szkennelő technológia leginnovatívabb része az autonómia: a drón valósidőben, saját maga hoz döntéseket, emberek nincsenek veszélyben a föld alatt. Útvonalakat keres, rögzített pontok alapján dolgoz ki koordinátarendszert. A szkenner másodpercenként 300 ezer lézerpontot küld el, hogy az érintettek képet alkothassanak a környezetről. Ha megszűnik a drón és a külvilág közötti kapcsolat, visszatér az egyik ponthoz, hogy onnan könnyebben találja meg a kivezető utat.

A szkennert nemcsak drón használhatja, és egyes környezetekben ugyan a repülés az egyetlen opció, viszont máshol szárazföldi robotra és járműre is felszerelhető. Akár hátizsákra is, bár a lényeg, hogy ne embernek kelljen ezeket a kockázatos helyszíneket feltérképeznie.

Az utóbbi években a balesetek emelkedő száma miatt, a szénbányák biztonsága egyre fontosabb kérdéssé vált Ausztráliában. Szakemberek bizakodnak, hogy az új technológiával a bányák üzemeltetői változó környezetben is képesek gyors döntéseket hozni. Ha például azt látják, hogy valahol romlottak az állapotok, a terület többször leszkennelhető, a változások detektálhatók. Utána vagy átalakítják a közeget, vagy – megelőző szándékkal – kimentik az ott dolgozó személyeket.

A szkenner arra is programozható, hogy ellenőrizze: a bánya szerkezete megfelel-e a biztonsági elvárásoknak. Algoritmusok például sziklacsavarodásokat észlelhetnek, amelyeket szakértők összehasonlítanak a szkenekkel.

Drónokat nehéz bányákban tesztelni, de a bánya-szimulációk sokat segítenek. Az éghajlatváltozással viszont előbb-utóbb megszűnik a szénből előállított energia. A technológiát szerencsére más területeken, például rézbányászatban is nyilván használhatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr6716666726
süti beállítások módosítása