Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Digitális kirakós játékok javítják a memóriát

2023. augusztus 17. - ferenck

Digitális puzzle-t játszó hatvan év feletti személyek memóriaképességei ugyanolyan jók, mint a huszonéveseké – derült ki az angliai York Egyetem tanulmányából. Jobban ignorálják a nem releváns figyelemelterelő tényezőket. Stratégiai játékoknál viszont a memóriájuk és a koncentrációs készségük is gyengébb.

Életkorunk előrehaladtával köztudottan csökken az a készségünk, hogy több dologra emlékezzünk egyszerre. Általános vélekedés szerint a munkamemória húsz és harminc év között van csúcson, majd lassú hanyatlásnak indul.

digitalis_puzzle.jpg

Korábbi kutatások alapján az információ tárolási módja az agyunkban az öregedéssel változik. A yorki kutatók ezért azt vizsgálták, hogy bizonyos mentális stimulációk, például a játék hatásai is életkor-függően változnak-e.

Sok tanulmány akciójátékokra összpontosít, mivel – többek szerint – a gyors reagálás, a célpontok követése stb. segíti a memóriát és a figyelmet. Új elemzésekből viszont kiderült, hogy az akcióelemek nem jelentenek szignifikáns előnyt a fiatalabb felnőtteknek.

Ezzel szemben a stratégiai jegyek, mint a tervezés és a problémamegoldás jobban stimulálják a fiatalok memóriáját és figyelmét. Idősebbeknél nem ugyanazok a hatások, de a pontosabb megértéshez a területet, például a kihívás szintjének hatásait tovább kell kutatni.

A yorki kutatásban idősebb és fiatalabb felnőttek olyan digitális játékokat játszottak, amelyeket a „való életben” is játszanának. Ezért sokféle játék tesztelése mellett, a résztvevőknek úgy kellett képeket memorizálni, hogy közben elterelték a figyelmüket.

Irreleváns, zavaró tényezőket általában képesek vagyunk figyelmen kívül hagyni, például elvárjuk, hogy csecsemősírás vagy kutyaugatás közben is megjegyezzük egy-egy utca nevét. Ez az adottságunk azonban romlik az öregedéssel.

Kirakós játékok viszont ugyanúgy támogatják idősek mentális képességeit, a memória és a koncentráció szintjét, mint a játékkal frissen ismerkedő húszévesekét. Az idősek könnyebben felejtenek, ha csak stratégiai játékokat játszanak, és elterelik a figyelmüket. Fiataloknál kirakós játékoknál történik így.

A kutatók a közeljövőben a különféle játéktípusok életkor-függő hatásait, és azoknak az agyi információtároláshoz való kapcsolatát tervezik vizsgálni. 

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr1918193997
süti beállítások módosítása