Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Számítógépes utasításokká alakít át gondolatokat egy agyi implantátum

2024. március 21. - ferenck

Egy Mark nevű, ALS-ben (amiotrófiás laterális szklerózis) szenvedő betegnél 2021-ben diagnosztizálták a bajt. Tavaly augusztusban az agya neurális tevékenységét számítógépes utasításokra fordító agy-számítógép interfészt (brain-computer interface, BCI) ültettek a koponyájába.

A BCI egy stent (csőszerű eszköz) elektróda-érzékelőkkel. A Synchron vállalat fejlesztése Mark agyának egyedi elektromos jelzései alapján szótárt dolgozott ki, hogy a mozgásalapú jeleket utasításokká lehessen fordítani.

bci_2.jpg

Képzeljük el a következő jelenetet: Mark erősen figyeli a számítógép-monitort, keze mozdulatlan, teste mellett nyugalmi állapotban van, bár a jobb mutatóujja egy kicsit remeg. A képernyőről figyelmeztető jelzés hangzik – üzenet a gondozónak, hogy segítségre van szükség.

Egeret sem használt, a képernyőt sem érintette meg. A számítógépnek agyi jelzéssel adta az utasítást, a jelzést az implantátum fordította utasítássá.

bci0_1.jpg

Mark a tizedik olyan személy a világon, akinek ilyen típusú BCI-t ültettek az agyába. A Synchron humán tesztjén vesz részt, a cég bizakodik, hogy a technológia rajta és az agy motorikus funkcióit elveszítő más személyeken is képes segíteni.

„Lehetőség arra, hogy a technológia segítsen valakin, aki másként nem tudna magán segíteni” – nyilatkozta Mark a CNN-nek.

bci1.jpg

A BCI-technológiák iránti érdeklődés folyamatosan nő, és amikor Elon Musk bejelentette, hogy egyik cége, a Neuralink aktívan részt vesz az ezirányú kutatás-fejlesztésekben, illetve mások nemrég publikáltak ígéretes tanulmányokat, sokan máris mainstream-nek kezdték érezni.

Pedig távolról sem az, és a kereskedelmi forgalmazására irányuló törekvések is komoly szabályozási, etikai és személyiségjogi akadályokba ütköznek. Másrészt, a technológiának is megvannak a korlátai, így ne számítsunk arra, hogy háziorvosunk komoly baj esetén már honapután fel fogja írni.

Mark tudja, hogy az ALS gyógyíthatatlan, ezért egyértelmű volt számára: részt vesz a kísérletben. Egyelőre sok mindent meg tud csinálni magától, de érzi: pár év alatt jóval ügyetlenebb lett. Bízik a BCI-ban, hogy teljeshez hasonló életet élhet vele.

Ha el akarja érni kedvenc appját, az Audible-t, valakinek szemben kel tartania vele az okostelefonját, hogy kiválaszthassa. Reméli, hogy az implantátummal könnyebben hozzáfér majd hangoskönyveihez, és más mindennapos tevékenységekben is segíti.

A BCI közreműködésével már tud Pong-szerű videóalapú asztaliteniszt játszani, egészségügyi megjegyzéseket küldeni, fájdalmakról beszámolni. Bízik benne, hogy hamarosan szöveges üzeneteket „ír”, irányítja az Alexát, használja majd a Netflixet is vele.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3518347155
süti beállítások módosítása