Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

A mesterséges intelligencia Dél-Koreában

2024. szeptember 17. - ferenck

A világhírű gépitanulás-szakértő, Andrew Ng Dél-Koreában járt nemrég, és kormányzati, üzleti és oktatási szereplőkkel találkozva, megállapította, hogy az ország nagyon jó úton halad az erős mesterségesintelligencia-csomóponttá (hub) válás útján.

Yoon Suk Yeol elnök megkérdezte, csatlakozna-e a Globális MI Stratégiai Irányítócsoport tagország Dél-Korea Nemzeti MI Bizottságához. Ng igennel válaszolt, később pedig örömmel konstatálta, hogy a megalkuvás nélküli, minél kevesebbet szabályozott MI-fejlesztések másik élharcosa (Sam Altman és Demis Hassabis is közéjük tartozik), a Meta mesterségesintelligencia-részlegét vezető Yann Le Cun is a bizottság tagja.

delkorea_1.jpg

A helyi kormány megfontoltan áll a szakterülethez, a befektetésekre és az innovációra helyezi a hangsúlyt. Ng szerint tényleg megértették az MI kockázatait, és pont ezért szerencsére nem érdeklik őket a veszélyekről szóló sci-fi forgatókönyvek, amelyeknek világszerte oly sokan bedőlnek.

A kutató több országnak tanácsolta már, hogy az MI-t főként a gazdaságukban erős szektorok számára fejlesszék. Dél-Koreában a technológiai ökoszisztéma sok terület alapja, motorja. Ez a tény eleve garantálja a sikert, de ha a szektor még hangsúlyosabb, a siker még nagyobb lesz. Egy ország esetében kitüntetett jelentőségű a technológiai ipar szintje, mert ma már semmi nem létezik nélküle, és az összes iparágat befolyásolja.

delkorea0_2.jpg

Az ország szoftver-ökoszisztémája közismerten nagyon erős, például a vezető keresőmotor nem is a Google vagy a Bing, hanem egy helyi cég terméke, a Naver. Az elsőszámú üzenetküldő szolgáltatás pedig se nem a WhatsApp és nem is a WeChat, hanem a vicces nevű KakaoTalk.

A Naver és a Kakao is kínál e-mail, mobilfizetés, felhőszámítás, fuvarmegosztó ás más szolgáltatásokat. A Samsung és az SK hynix fejlett félvezetőket gyárt, és nagyon pörög a vállalkozói szcéna is. Az Upstage startup például nyelvmodelleket fejleszt. A Szöuli Nemzeti Egyetem és a KAIST (Korea Advanced Institute of Science & Technology) világhírű technológiai intézmények.

Az oktatás magas szintű, a szoftvermérnökök a világ legjobbjai közé tartoznak, a szoftvertermékek piaca lenyűgöző. Mindez nagyon komoly alap ahhoz, hogy Dél-Korea fontos szerepet játsszon az MI következő generációjában. Ng-nek imponált, hányféle iparág érintett a technológiában: biztosítás, kozmetika, logisztika stb.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr5918489329
süti beállítások módosítása