Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Kiterjesztett valósággal a régmúlt New Yorkjában

2018. augusztus 15. - ferenck

Ha manhattani sétánkat kiterjesztett valósággal (Augmented Reality, AR) akarjuk izgalmasabbá tenni, egyelőre pokémonokat kaphatunk el, zombikat vadászhatunk le vagy rejtett virtuális grafitiket csodálhatunk. Egy új AR alkalmazással viszont visszautazhatunk az időben…

A Manhattan déli csücskétől kb. 750 méterre fekvő Governors-sziget népszerű turisztikai célpont, nemzeti parkkal, történelmi emlékekkel. Valaha az őslakos indiánok ideiglenes táborként, halászatra használták. A britek megjelenését követően többször cserélt gazdát, hol hozzájuk, hol a hollandokhoz tartozott, és például a Nyugat-Indiai Társaság történetében is fontos szerepet játszott.

augmented_ny0_1.jpg

A mobiltelefonon vagy tableten futó Inventing America alkalmazással ebbe a múltba, a posztkoloniális jelenből a 17. századi gyarmatba csöppenünk vissza. Kicsit rajzfilmszerű, technikailag távolról sem tökéletes, de a 3D rendereléssel és mozgásrögzítéssel (motion capture) készült anyag hibái ellenére is kifejezetten érdekes.

Hasonló hibákkal független videojátékokban szintén találkozunk, és sokszor még szórakoztatóbbá is teszik az adott darabot.

augmented_ny_1.jpg

Az app az izraeli Roi Lev kevertvalóság-művész (mixed reality) munkája, tetszés szerint követhető, kiaknázható vagy ignorálható virtuális karakterekkel, történettel. Kizárólag a felhasználótól függ, mennyire lép interakcióba velük, és mivel a projekt szimulált virtuális valóság vagy szabvány-videó helyett AR-en alapul, a „kiterjesztett” szigetet csak a valódi sziget bejárásával ismerhetjük meg.

Az app az idei AR, VR stb. fejlesztések egyik üde színfoltja. A Magic Leap július eleji bemutatója előtt agyonreklámozott kevert valóság headsetje például csalódást okozott. A nagyságrendekkel alacsonyabb költségvetésű kiterjesztett valóság projektek egyrészt felhasználóbarátabb, másrészt szórakoztatóbb, high tech helyett inkább low tech kezdeményezések.

A Governors-sziget csak a kezdet, hamarosan folytatódik a new yorki időutazás.

„Ez az első epizód, és a várost különböző korokban ismerhetjük meg. Nemrég kezdtünk el dolgozni a korai 20. századi Lower East Side-on” – nyilatkozta Lev.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr1014170635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása