Az NJSZT blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

A mesterségesintelligencia-fejlesztés hatása az energiafogyasztásra

2019. június 19. - ferenck

A gépi tanulás sok megoldatlan problémára, köztük az éghajlatváltozásra is képes választ, javaslatokat adni. A helyzetet azonban árnyalja az ideghálók áramfogyasztása, amellyel komoly mennyiségű üvegházhatású gáz kerül a légkörbe.

A Massachusetts Egyetem (Amherst) kutatói a mélytanulás-rendszerek energiafogyasztását vizsgálva, megállapították, hogy a legújabb nyelvmodellek kb. annyi széndioxidot juttatnak az atmoszférába, mint öt autó teljes életciklusa alatt, beleértve a gyártást is.

aramtermeles.jpg

A természetesnyelv-feldolgozásban leghasznosabbnak bizonyult Transformer teljes gyakoroltatása, működtetése, a maga 65 millió paraméterével kb. 284 ezer kiló széndioxidot generál. Összehasonlításként: hozzávetőlegesen akkora mennyiségről van szó, mintha öt éven keresztül heti rendszerességgel tennénk meg oda-vissza a New York-London repülőutat.

Az eredményhez a modellek napi gyakorlását vették alapul, közben az energiafogyasztást folyamatosan mérték, majd beszorozták minden egyes modell összesített tréningóráival. A teljes energiafogyasztás számszerűsítéséhez az Egyesült Államok átlagos energiatermeléséből indultak ki, és számították ki, hogy hány kiló (esetükben font) széndioxidról van szó.

aramtermeles0.jpg

Minél nagyobb a mesterségesintelligencia-modell, annál nagyobbak a számítási költségek – és a környezeti hatások… És ezek a számítások még visszafogottak is.

„Egy egyszerű modell gyakoroltatása a minimum, amit tehetünk. Új modellnél több körre van szükség, gyakran próba-hiba alapú tréningekkel” – magyarázza Emma Strubell, az egyik kutató.

Szerencsére sok nagy mesterségesintelligencia-platform lényegesen kevesebb energiát használ el, köztük megújulókat is. A Google platformja teljesen, azaz 100, az Amazoné 50 százalékban megújuló energiaforrásokkal működik.

Egyelőre ki kell találni, hogyan lehet minimalizálni az MI-k környezeti hatásait. Megújuló energiaforrások használata mellett egyesek például más technikákkal helyettesítenék a mélytanulást, illetve hatékonyabb architektúrákat, chipeket építenének.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr1114900018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steery 2019.06.20. 13:33:28

Nem a mesterséges intelligenciák a környezetszennyezők, hanem az emberek, akik számítógépeket építenek és üzemeltetnek, környezetszennyező módon. Nevetséges, hogy a programokra kenik a saját bűnüket.

igazi hős 2019.06.20. 16:55:40

Ez mekkora hülyeség, te jó ég! Egy nagyobb szállító vagy futár cég (valószínűleg öntanuló/AI-t használó) útvonaltervezője rengeteg energiát fogyaszt, jaj-jaj, mennyi sok CO2 kibocsátás! De közben százszor ennyit megtakarít azzal, hogy jobb útvonalon mennek a járművek.
Egy önmagával gozó (és végül az embert is megverő) AI értelmetlennek vagy energiapazarlásnak tűnik egészen addig, amíg ugyanennek az algoritmusnak egy másik adaptációja hétköznapi feladatokban meg nem veri az embert és ettől gyorsabban, olcsóbban gyártunk termékeket, végzünk el feladatokat.