Az NJSZT blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

A rendőrségi kameragyártók ellenzik az arcfelismerést

2019. július 02. - ferenck

Az Egyesült Államokban az Axon (korábban Taser) a testre szerelhető rendőrségi kamerák és a kapcsolódó szoftverek legnagyobb beszállítója. A cég viszont bejelentette, hogy egy ideig felhagy a mesterséges intelligenciával működtetett arcfelismerő rendszerek használatával. (Testkamerák mellett „nem gyilkos” fegyverekkel és drónokkal is ellátják a rendőrséget.)

„A technológia még nem elég megbízható ahhoz, hogy használata morálisan indokolt legyen” – tette közzé az Axon független etikai bizottsága.

police0.jpg

A döntés egyértelmű jelzés – a gépi arcfelismerés gyerekcipőben jár. A bizottság szerint pontosabb eredmények kellenének, amelyekből semmiféle bőrszín-, etnikum-, nemi vagy bármilyen más alapú elfogultság, előítéletesség nem mutatható ki.

„A testkamerák arcfelismerő rendszerének etikai indokoltsága eldöntendő kérdés, amelyet a bizottság elkezdett tárgyalni, de csak az előzetes feltételek megvalósulása után térünk vissza rá” – hangsúlyozzák.

A bejelentést megelőzően San Francisco önkormányzata az Egyesült Államokban elsőként betiltotta az arcfelismerő szoftverek rendőrségi használatát.

police.jpg

A Microsoft 2018-ban visszautasított egy e technológiára vonatkozó büntetés-végrehajtási kérelmet. Ha túl gyorsan dolgoznak rajta, sérülnek az alapvető emberi jogok – állt a hivatkozásban.

A bejelentések ellenére, az USA-n kívül, különösen Kínában egyre népszerűbbek ezek a megoldások. Kínai rendőrök már használnak is arcfelismeréssel kombinált napszemüveget.

Az ellentmondásos megítélés egyik oka, hogy a mai rendszerek nehezen különböztetnek meg egymástól eltérő bőrszínű, etnikumú, nemű személyeket. Színesbőrűek, nők, fiatalok esetében a technológia pontatlanabb mint a fehéreknél, a férfiaknál és az idősebbeknél.

Az Amazon az amerikai bevándorlás- és vámügy által használt Rekognition rendszerét sok bírálat érte a közelmúltban. MIT-s (Massachusetts Institute of Technology) kutatók szerint az arcfelismerőnek komoly gondjai akadtak nőkkel és színesbőrű személyekkel. Ugyanez a rendszer egy éve hibásan azonosította az amerikai kongresszus 28 tagját.

„Az etikai bizottság ajánlásával összhangban, az Axon nem hoz kereskedelmi forgalomba testkamerás-arcfelismerő rendszereket” – áll a cég sajtóközleményében.

Az Axon azonban nem hagy fel teljesen a technológiával. Független kutatókkal a gyakorló adatokból és az algoritmusokból igyekeznek kiiktatni az előítéleteket. Ha sikerrel járnak, az arcfelismerést újra összekapcsolhatják kamerákkal.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr10014918066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2019.07.03. 19:37:22

Ezt nem értem. Ha a rendszer szó, hogy megtaláltam Gipsz Jakabkát aki pedofil gyerekgyilkos, még mindig összevethetik az illetõ képével hogy tényleg az-e, és ha nem akkor elengedhetik az illetõt. Ha viszont igen, akkor jobb ha szól a szoftver mint ha elsétál az illetõ és megöl még három gyereket.

lutria 2019.07.03. 21:42:24

De mivel a rendszer nem elég kiforrott és tévedhet,lehet hogy tévesen azonosítja Gipsz Jakabkát,az amcsi rendőr meg hirtelen veszélyben érzi az életét mert a személy zsebében egy műanyag kávéskanál van és sokkoló helyett szokás szerint fegyvert ránt és azonnal agyonlövi...
Azután meg arra hivatkozna hogy igaz hogy túlreagálta de az azonosító rendszer is hibásan működött ami szerint egy közveszélyes bűnöző fegyverrel -a gyártó meg nem akarja vállalni ezt a kockázatot.