Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

A rendőrségi kameragyártók ellenzik az arcfelismerést

2019. július 02. - ferenck

Az Egyesült Államokban az Axon (korábban Taser) a testre szerelhető rendőrségi kamerák és a kapcsolódó szoftverek legnagyobb beszállítója. A cég viszont bejelentette, hogy egy ideig felhagy a mesterséges intelligenciával működtetett arcfelismerő rendszerek használatával. (Testkamerák mellett „nem gyilkos” fegyverekkel és drónokkal is ellátják a rendőrséget.)

„A technológia még nem elég megbízható ahhoz, hogy használata morálisan indokolt legyen” – tette közzé az Axon független etikai bizottsága.

police0.jpg

A döntés egyértelmű jelzés – a gépi arcfelismerés gyerekcipőben jár. A bizottság szerint pontosabb eredmények kellenének, amelyekből semmiféle bőrszín-, etnikum-, nemi vagy bármilyen más alapú elfogultság, előítéletesség nem mutatható ki.

„A testkamerák arcfelismerő rendszerének etikai indokoltsága eldöntendő kérdés, amelyet a bizottság elkezdett tárgyalni, de csak az előzetes feltételek megvalósulása után térünk vissza rá” – hangsúlyozzák.

A bejelentést megelőzően San Francisco önkormányzata az Egyesült Államokban elsőként betiltotta az arcfelismerő szoftverek rendőrségi használatát.

police.jpg

A Microsoft 2018-ban visszautasított egy e technológiára vonatkozó büntetés-végrehajtási kérelmet. Ha túl gyorsan dolgoznak rajta, sérülnek az alapvető emberi jogok – állt a hivatkozásban.

A bejelentések ellenére, az USA-n kívül, különösen Kínában egyre népszerűbbek ezek a megoldások. Kínai rendőrök már használnak is arcfelismeréssel kombinált napszemüveget.

Az ellentmondásos megítélés egyik oka, hogy a mai rendszerek nehezen különböztetnek meg egymástól eltérő bőrszínű, etnikumú, nemű személyeket. Színesbőrűek, nők, fiatalok esetében a technológia pontatlanabb mint a fehéreknél, a férfiaknál és az idősebbeknél.

Az Amazon az amerikai bevándorlás- és vámügy által használt Rekognition rendszerét sok bírálat érte a közelmúltban. MIT-s (Massachusetts Institute of Technology) kutatók szerint az arcfelismerőnek komoly gondjai akadtak nőkkel és színesbőrű személyekkel. Ugyanez a rendszer egy éve hibásan azonosította az amerikai kongresszus 28 tagját.

„Az etikai bizottság ajánlásával összhangban, az Axon nem hoz kereskedelmi forgalomba testkamerás-arcfelismerő rendszereket” – áll a cég sajtóközleményében.

Az Axon azonban nem hagy fel teljesen a technológiával. Független kutatókkal a gyakorló adatokból és az algoritmusokból igyekeznek kiiktatni az előítéleteket. Ha sikerrel járnak, az arcfelismerést újra összekapcsolhatják kamerákkal.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr4314918066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása