Az NJSZT blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Olajfúró toronyban fog dolgozni a Boston Dynamics robotkutyája

2020. február 13. - ferenck

A tengerek, óceánok olajfúró tornyai rendkívül veszélyesek lehetnek, és e tény már önmagában elég indok az ottani munka automatizálására. Ezek a szerkezetek valójában ideális terepnek tűnnek a robotmunkára, mesterséges intelligenciák által végzett termelőtevékenységekre.

Mindezek fényében egyáltalán nem meglepő, hogy az Aker BP olajkitermelő és a Cognite mesterségesintelligencia-szoftverfejlesztő cég (és a szoftver, mint szolgáltatás, SaaS kezdeményezések egyik élharcosa) bejelentette: idén több robotot és drónt tesztelnek az Aker norvég-tengeri Skary létesítményén. A „vizsgára készülő” gépek között szerepel a mára már legendává vált Boston Dynamics egyik emblematikus szerkezete, Spot is.

bd_kutya_olaj.jpg

A stratégiai együttműködéssel behatóan akarják tanulmányozni, hogy robotrendszerekkel hogyan tehetők biztonságosabbá, hatékonyabbá és fenntarthatóbbá (azaz környezetberátabbá) az olajfúró tornyokban végzett munkák. 

A két vállalat Spotot már vizsgálta is, igaz, egyelőre csak szimulált olaj- és gázkörnyezetben. Következő lépésben járőrözni fog a létesítményben, és közben teszteket futtat le, beszámolókat készít, valamint gőzerővel keresi a szénhidrogén-szivárgásokat.

bd_kutya_olaj0.jpg

„Elképzelésünk szerint a bölcsőtől a sírig, az összes műveletet digitalizáljuk. A termelékenység és a minőség növelése, valamint alkalmazottjaink biztonságosabb munkavégzése a cél. Digitális utazásunkat a robotikus tevékenységekben rejlő potenciál kiaknázása alapozza meg” – nyilatkozta Karl Johnny Hersvik, az Aker BP vezérigazgatója.

Nem az északi olajfúró torony lesz Spot első alkalmazása a „való világban”, nem most lép ki először a zárt és jobban kontrollált laboratóriumi közegből a „húsvér” valóságba.

2019-ben a Massachusettsi Állami Rendőrség ugyanis már kölcsön vette, és tesztelték, hogyan működik a rend élő őrei mellett, mennyire funkcionál a humán-gép együttműködés. A szervezetet sokan kritizálták, mert sötét jövőt láttak Spotban, azt a jövőt, amikor az állam (akár erőszakosan is) emberek, polgárai ellen használja a gépeket.

Spot új munkája viszont minimálisan sem veszélyeztet egy embert sem, sőt, őket lesz hivatott megkímélni.

„Csak” a munkájukba kerülhet…

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr5515471422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

glantos70 2020.02.14. 08:39:27

Egy olajfúró torony tényleg jó helynek tűnik a technológia kipróbálására. Mostoha a környezet, az emberek nehezen tűrik és nem szívesen dolgoznak ilyen helyen. És az olajcégeknek - még - van elég pénze az ilyen kísérletekre...