Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Lelőtték az életmentő rendőrségi robotkutyát

2024. április 09. - ferenck

A magyarul stukkert, pisztolyt jelentő Roscoe, a Massachusettsi Állami Rendőrség robotkutyája tragédiát előzött meg egy, bűnöző által elbarikádozott házban. A rendőrség bombaelhárító csoportjához tartozó gépet március hatodikán vetették be az egyik bostoni külvárosban, miután a rendőrökre lőttek az épületből.

Bombaelhárításhoz gyakran használt két másik robotot is beküldtek a házba, hogy a „kutya” segítségével megtalálják a gyanúsítottat.

roscoe.jpg

A rendőrök által távirányított Roscoe először a két emeletet ellenőrizte, és csak utána talált valakit az alagsorban. A puskával felfegyverzett személy kétszer feldöntötte a robotkutyát, majd háromszor rálőtt, kiiktatva a gép kommunikációs kapacitását.

Az illető utána rálőtt egy másik robotra, majd az úszómedencére tüzelt. A rendőrök erre könnygázt vetettek be, és elfogták a bűnözőt.

Az incidens ékes példája annak, milyen előnyökkel járnak az ajtónyitásra és lépcsőmászásra képes robotplatformok fegyveres gyanúsítottakat érintő taktikai küldetések során – írta a rendőrség egy sajtóanyagban.

Egyrészt kritikus jelentőségű helyiség-felszabadítást biztosított, és remek volt a helyzetfelismerő képessége. Roscoe rászabadítása a gyanúsított lakhelyére meghiúsította, hogy a rendőrségi eljárásnak ebben a szakaszában a bűnüldöző szervtől valaki, ember is részt vegyen a műveletben, hogy lövöldözés alakuljon ki a gyanúsított és a rendőrök között.

Nem kellett humán operátornak közvetlenül beavatkoznia, tehát Roscoe életet mentett meg.

A fejlesztő Boston Dynamics a világ egyik leghíresebb robotikai vállalkozása, Roscoe eredeti neve pedig Spot, a gépet így ismerik világszerte. A cég elmondta: ez volt az első alkalom, hogy valamelyik gépüket lelőttek, viszont megnyugvással töltötte el őket, hogy „csak” egy robot, és nem emberi lény az áldozat. Az esemény remek példája, hogy egy Spot-féle mobil robot hogyan használható életmentésre.         

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr2918370795
süti beállítások módosítása