Az NJSZT blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Koronavírus: Kína színkodot ad állampolgárainak

2020. március 13. - ferenck

A koronavírus ellenére, Kína a munkába való visszatérést sugallja állampolgárainak. Ugyanakkor az állam döbbenetes kísérletbe kezdett – az adattudomány módszereit alkalmazva szabályozná polgárai életét.

A vírus további terjedését megakadályozandó, az ország vezetősége ugyanis előírta egy szoftver használatát a lakosok okostelefonján. A program megállapítja – eldönti –, hogy az illetőnek karanténba kell mennie, vagy változatlanul mutatkozhat nyilvános terekben (metrón, utcán stb.).

china_2.jpg

A szoftver kódja alapján nagyon úgy tűnik, hogy az információkat megosztja a rendőrséggel.

A kínai állampolgárok az Aliplay digitális pénztárca alkalmazáson keresztül iratkozhatnak fel rá, majd ezt követően egészségügyi állapotukat jelző színkódot kapnak. A válasz színe alapján kapnak engedélyt a szabad mozgásra, vagy éppen tiltják meg nekik például a tömegközlekedés használatát.

china0_2.jpg

Mihelyst a felhasználó engedélyezi az Aliplay Health Code (Aliplay egészség-kód) nevű szoftvernek a személyes adataihoz való hozzáférést, egyik komponense továbbítja aktuális tartózkodási helyét, a város nevét és egy azonosító kódszámot a szervernek.

A fejlesztők elmondták, hogy az Aliplay Health Code a big data-t használva osztályozza az illető fertőzési kockázatát, míg a kritikusok szerint a rendszer a tömeges megfigyeléssel nyugtalanító precedenst teremt az automatizált társadalmi ellenőrzésre.

A szoftvert a keleti Hangcsou városban vezették be először. A helyi önkormányzat projektjét az e-kereskedelmi óriás Alibaba leányvállalata, az digitális pénztárca appot jegyző Ant Financial segítette.

A rendszert ma már 200 városban és nemzeti szinten is bevezették, azaz előbb-utóbb az egész hatalmas ország használni fogja. Ugyanakkor sem a fejlesztőcég, sem a hivatalos szervek nem magyarázták el részletesen, hogy mi alapján osztályozza, csoportosítja az embereket. A magyarázat hiánya félelmet és nemtetszést váltott ki a program által karanténra ítélt személyekben, mert egyszerűen nem értik, miért született ez a gépi döntés.

Kínai internetszolgáltatók ugyan gyakran megosztanak adatokat a kormánnyal, de ennyire közvetlen módon nem szokták tenni. Körülbelül ugyanaz történik, mintha az USA-ban a Járványügyi és megelőzési hivatal például az Amazon vagy a Facebook által fejlesztett appon követné az állampolgárok egészségügyi állapotát, az infókat pedig megosztanák a helyi seriff-hivatalokkal.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr1615506740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.13. 21:07:44

Amennyiben ezt a rendszert csak és kizárólag a mostani és ehhez hasonló vészhelyzetek idején használják, úgy nekem nem lenne kifogásom ellene, sőt. Ilyenkor a közérdek felülírja az egyéni érdeket, és teljesen elfogadható a szabadságjogok korlátozása, mivel ez a legfőbb emberi jogot, az élethez való jogot segíti érvényesíteni.

masada 2020.03.13. 21:14:43

Nem rossz. Itt Európában is kellene már hogy szabályozhassuk a másodrendű állampolgárokat!

Gyurikutya 2020.03.13. 21:50:26

A másodrendű állampolgárokat, mint például a masada nicket használót?

CoolKoon 2020.03.13. 22:03:05

Ej, be jó is lehet olyan rendszerben élni, ahol az ember pofára kap egy színkódot, és ha rossz színt kapott, újabban már a metró se engedi be....Ja és hogy mitől kap rossz színkódot? Pl. azért, mert visszapofázott az ostoba kínai komcsiknak. Az egészben mondjuk legalább megnyugtató, hogy ez felgyorsítja a kontraszelekciót, így előbb-utóbb Kínában is minden szinten komplett idióták fognak dönteni mindenről.

midnight coder 2020.03.13. 22:38:08

@CoolKoon: Nézd, ha ezért cserébe állam bácsi azt teszi amiért létrehozták, azaz védi a polgárai egészségét, jólétét, érdekeit akkor lényegesen jobb mint egy olyan roppant szabad Európa aki szabadon hagy megdögleni. Tudod, abban a fránya Kádár rendszerben is nagy volt a diktatúra, de senki nem fagyott meg az utcán. Persze a dolog árnyoldala, hogy fenntarthatatlan volt, és idővel csődbe ment, viszont most nagyon úgy néz ki, hogy a csőd irányába nem a kicsi kínaiak menetelnek.

Exploiter 2020.03.13. 22:56:48

Az ilyen diktatúrák ebben erősek, ezt el kell ismerni.
Abban mondjuk nem, hogy ne basszák szét a világot PR okokból.
Remélem jövőre mindenki rájön végre, miért nem jó ötlet náluk csinálni mindent és globálisan szétszopatják őket, a hülye disztópiájukat meg a saját polgáraik dugják fel a seggükbe végül.

CoolKoon 2020.03.13. 22:58:49

@midnight coder: "ha ezért cserébe állam bácsi azt teszi amiért létrehozták" - Mind a ketten tudjuk, hogy ez nem igaz.

"egy olyan roppant szabad Európa aki szabadon hagy megdögleni" talán nem fogja levadászni a saját állampolgárait csak azért, mert rosszat mertek mondani állam bácsira.

"abban a fránya Kádár rendszerben is nagy volt a diktatúra, de senki nem fagyott meg az utcán" - Abban a fránya Kádár-rendszerben is voltak csövesek.

"most nagyon úgy néz ki, hogy a csőd irányába nem a kicsi kínaiak menetelnek." - A tőzsdei pánik csak ideiglenes, amint alábbhagy a fertőzés, a tőzsdeindexek is helyreállnak. És ami azt illeti, Kínában gyakorlatilag MINDEN, az összes gyár, üzem, termelőegység hatalmas állami támogatásokból épült, ami szintén államadósságból ment.

De mondom, itt nem is ez a lényeg. Hanem hogy a) ha maga a kínai kedves vezető Hszi Csin-Ping pártfőt...elnök elvtárs ment el Vuhanba azt demonstrálandó, hogy már vége a járványnak, akkor minek kellenek a színkódok? b) Ha nem járványügyi okokból terjesztették ki ezt a vackot egész Kínára, akkor mégis mi másért, ha nem a sci-fi disztópiákba illő szintű megfigyelésre és az alattvalók életének aprólékos irányítására?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.13. 23:20:14

@CoolKoon:

"Kínában gyakorlatilag MINDEN, az összes gyár, üzem, termelőegység hatalmas állami támogatásokból épült, ami szintén államadósságból ment."

Na és? E támogatásoknak köszönhetően Kína észvesztő sebességgel megkerülhetetlen gazdasági világhatalommá vált. A lakosság jelentős részének az életszínvonala rakétasebességgel nőtt és nő. Szerintem megérte. Még úgy is, hogy a támogatások egy része elkerülhetetlenül pocsékba ment.

A vírus kapcsán írták Vuhanról, hogy 2004-ben nyílt meg az első metróvonal, most 9 van. Őrült tempójú a fejlődés, mutass még egy országot, amelyik ezt utánuk csinálja.

arty1977 2020.03.13. 23:43:10

@Kovacs Nocraft Jozsefne: a lakosság nagyrésze ugynevezett nyomorban él :) mért hazudsz és miért propagálod a hazugságaiddal a kommunizmust? ostobaságból vagy pénzért?

arty1977 2020.03.13. 23:45:05

@midnight coder: hazugság az állításod. kádárdiktatúrában is fagytak meg emberek, csak az állampropaganda nem írt a saját kudarcairól - ahogyan most sem ír.

csak most van nem-állampropaganda, aki meg esetleg ír róla....

Shazy 2020.03.14. 01:31:41

Valószínűleg elemzik, ki volt az azonosított fertőzöttek közvetlen közelében, mennyi időt tölthettek együtt, milyen jellegű helyszínen, eseményen találkozhattak, és ennek alapján becsülik a fertőzöttségi veszélyt, ennek alapján állhat elő a színkód.

BiG74 Bodri 2020.03.14. 06:56:30

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Kína nem ezen támogatások miatt szárnyalt fel, hanem mert iszonyatos méretű, iszonyatosan igénytelen gyártókapacitást ajánlott fel a profit éhes külföldi cégeknek, és mert az ebből származó bevételt visszaforgatta a gazdaságba leszarva minden más szempontot. Nem mellesleg pedig minden elérhető technikai dolgot ellopott, lemásolt.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.14. 07:53:42

@BiG74 Bodri:

Inkább így:

Kína nem CSAK ezen támogatások miatt szárnyalt fel...

"és mert az ebből származó bevételt visszaforgatta a gazdaságba leszarva minden más szempontot"

Amit egy demokráciában nem lehetett volna megtenni. Ezért szoktam momdani, hogy vannak helyzetek, amelyeket egy diktatúra jobban tud kezelni. Mondjuk az sem mindegy, kik a vezetők, lásd pl. Észak-Koreát, ahol a diktatúra nem igazán teljesít jól.

"Nem mellesleg pedig minden elérhető technikai dolgot ellopott, lemásolt."

Csak Japán pár évtizeddel ezelőtti példáját követte, igaz, tökélyre fejlesztve.

Bolsi Buster 2020.03.14. 08:48:56

Kinaban ez mukodik, mert a polgarok donto tobbsege onkent egyuttmukodik, ez van a verukben, nekik nem hianyzik a "demokracia".
Magyarorszagon hiaba raknanak barmilyen appot a telefonodra, mindenki azzal szorakozna hogy hogyan lehet kijatszani...

De most meg fog mutatkozni, hogy az EU sokkal benabban kezeli a jarvanyt, mint Kina. Nagy eges lesz, de nem az utolso.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2020.03.14. 09:29:10

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
A fegyelem miatt működik, nem a diktatúra miatt.
A kínai embereket kisgyerekkoruk óta arra idomítják (,mert a kínai gyereknevelési módszerek erősen emlékeztetnek egy kutyaiskolára), hogy engedelmeskedjenek. Egy közép-amerikai junta hiába diktatúra, ott ez nem működne... Az emberekben nincs meg a késztetés az engedelmességre, csak ott teszik, ahol épp látják, de minden sarokra nem lehet rendőrt állítani.
Fegyelmezett emberekkel demokráciában is jól kezelhető, míg fegyelmezetlenekkel diktatúrában sem.
Sőt, a diktatúráknak vannak komoly hátrányai is, leginkább az őszinteség hiánya. Kínában is azért tudott ennyire eldurvulni, mert sokáig próbálták meg eltussolni. Irán dettó.

Hungryhorse 2020.03.14. 10:33:25

Ma is mindenkinek van ilyen kódja a neten.

Csak te nem láthatod, csak te nem ismerheted meg a saját besorolásodat és te sosem engedélyezted, hogy ilyet csináljanak rólad és eszerint bánjanak veled.

Ezért csak óvatosan a kínaiak fikázásával, czukorhegy és társai valagából!
A saját disznóólunkban kellene elsőre rendet tennünk.

Exploiter 2020.03.14. 11:17:04

@Hungryhorse:

Ez igaz, de a félelem az egyik fegyverük.
Öncenzúrára szoktatják az embereket.
Nem fikázni kell őket, hanem mindent megtenni, hogy sose erősödjenek még annyira, hogy ennél nagyobb befolyásuk legyen a világban.

Yoss 2020.03.14. 11:27:29

Remélem ennek a fasza rendszernek a bevezetése nem azért történt, mert ők már látják a következő cuccot, ami elszabadul, vagy már elszabadult. Nem igazán szoktam összeesküvés elméleteknek hinni, de azért az mégiscsak "érdekes" hogy anno a SARS is onnan került elő, most meg ez a koronavírus. Nehéz lenne meggyőzni arról, hogy nem biológiai fegyvereket fejlesztenek arrafelé, amik időnként kiszabadulnak..

Hungryhorse 2020.03.14. 11:43:15

@Exploiter: A befolyásuk napról napra nő, emberek, alkotások, gondolatok, tények millióit irtották ki a virtuális térből, más százezreket egzisztenciálisan tettek tönkre megfellebezhetetlenül, olyan gyorsasággal és brutalitással, amire kohn és rosenfeld csak csettintete.

Megtöltötték rólunk a mélyállam archívumait lopott és szétmanipulált adatokkal, amik alapján nem publikus döntéseket hoznad rólad ismeretlenek, a törvények megkerülésével, vagy épp védelmében.

Elképesztő törvényeket hozattak és jogosultságokat szereztek cserébe a mélyállamtól bármire, ami beteg elméjükben megszületett.

Magukat konzervatívnak hazudó politikusok és pártok tűrik/támogatják ezt évtizedek óta.
Itthon is.

Hová fajulhat el ez még, amit ne írtak volna le olyan gondolkodók, akiket ma gépi algoritmusok cenzúráznának ab ovo és esélyük se lenne a nyilvánosság előtt megjelenni eretnek gondolataikkal, melyek a bomlott elméjű haladárok mindent és mindenki maga alá tipró őrületét írják le.

Hungryhorse 2020.03.14. 11:46:03

@Yoss: rosszul fogalmazol.

Nem "onnan került elő", hanem ott bukkant fel nagy tömegeket megfertőzve.
Nem egy túl jól sikerült biológiai fegyverkísérlet volt, az tuti, már ami az eddigi hatásait és az elkövetkező pár hónapot illeti.

Öntökönrúgás volt ez, akárki készítette.

Bolsi Buster 2020.03.14. 12:07:30

@Hungryhorse: Ez marhasag. Eloszor is a mai vilag nem eppen siralomvolgy, mindenki bekeben, egeszsegesen elhet hosszu es gazdag eletet ez azert nem surun volt igy a tortenelemben.

Igen vannak nagyhatalmu magancegek, maganerdekeltsegek, de pont a Google-fele Youtube az eretnek tartalmak legfobb hordozoja. Sokakat cenzuraznak, de millio eretnek tartalmat meg elturnek. Elottuk ilyesmikhez sokkal nehezebb volt hozzaferni.

Nem minden szuper de nem is olyan sotet ez a vilag.

Legfelelősebben gondolkodó felelőtlen ember · impersonal.elmenypark.net 2020.03.14. 12:29:12

@masada: Az a baj ezzel, hogy ki a másodrendű, az csak nézőpont kérdése. Egy skandináv vagy egy angol biztosan odatenné az X-et a magyarokhoz is.

steery 2020.03.14. 12:53:19

Képzeljétek, mekkora üzlet lehet most Kínában hekkernek lenni! Rengeteg ember rengeteg pénzt fizet azért, hogy a neki jobban tetsző színkódot kapja a rendszerben, illetve fel legyen pontozva, mint "jó állampolgár". Szerintem ilyen hekkernek lenni még jövedelmezőbb foglalkozás, mint az EU határán migárnsmentőnek (embercsempésznek) lenni.

Sadist 2020.03.14. 14:23:51

@midnight coder: Ajánlott olvasmány számodra Orwell 1984 c. regénye.

CoolKoon 2020.03.14. 14:24:52

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Én mindezt sose tagadtam. Amit írtam, az arra vonatkozott, hogy midnight coder elvtárs elkezdte azt pedzegetni, hogy mindenki más (legalábbis a rohadó, impralsta-kaptalsta Nyugat) csődbe megy, a magasztos Kína pedig megdicsőül.

CoolKoon 2020.03.14. 14:29:06

@steery: Még szerencse, hogy a "migráncsmentéshez" (embercsempészethez) pontosan ugyanazok a készségek szükségeltetnek, mint a hekkerkedéshez, ugye?

ez is egy vélemény 2020.03.14. 14:38:36

Végre valahol arra használják a techniaki eszközöket, amire az való.
Járvány megfékezésére az egyik leghasznosabb felhasználási mód, amit eddig hallottam.

David Bowman 2020.03.14. 15:21:55

Gyanítom, hogy ez csak itt zavar olyanokat, akik nem is érintettek.

midnight coder 2020.03.14. 16:57:42

@Exploiter: "Abban mondjuk nem, hogy ne basszák szét a világot PR okokból."
Itt most az USA-ra gondolsz, aki a fél világot lángba borítja azért, hogy Joe bácsi a WC-re is kisteherautóval járhasson a nagyobb fenntarthatóság kedvéért ?

midnight coder 2020.03.14. 17:07:16

@CoolKoon: @midnight coder: "Mind a ketten tudjuk, hogy ez nem igaz."
Annyira nagyon nem tudjuk. A kicsi kínai átlagpolgár 20 éve még éhezett. Ma jobban él mint valaha. A fejlettebb részen lakók nálad is jobban.

"talán nem fogja levadászni a saját állampolgárait csak azért, mert rosszat mertek mondani állam bácsira."
Megteszi azt az pár millió afrikai és arab aki 2050-ig megszállja majd Európát, mert a remek liberrált európai államok soha nem fognak kiállni a polgáraik érdekeiért.

"Abban a fránya Kádár-rendszerben is voltak csövesek."
Ja, pár tucat akik többnyire önként választották ezt az életformát, mert akkor úgy gondolták, hogy ez nagyon menő.

"A tőzsdei pánik csak ideiglenes, amint alábbhagy a fertőzés, a tőzsdeindexek is helyreállnak."
Ja. De ettől Európa már soha nem fogja visszanyerni a II világháború elvesztése előtti gazdasági, politikai súlyát. Ehelyett folyamatosan veszíteni fog belőle a következő 30 évben, nem kicsit de nagyot.

"És ami azt illeti, Kínában gyakorlatilag MINDEN, az összes gyár, üzem, termelőegység hatalmas állami támogatásokból épült, ami szintén államadósságból ment."

Ezzel szemben a németek és az amcsik egyáltalán nincsenek eladósodva. Ja bocs, de, tökig.
Mondjuk az amcsiknak megvan az az előnyük, hogy a saját devizájukban, ami mögött fedezetként ott az amcsi hadsereg és titkosszolgálat.

midnight coder 2020.03.14. 17:12:09

@arty1977: A Kádár-rendszerben is fagytak meg, csak azok hülyére itták magukat és a kocsmából hazafelé menet az árokban landoltak. Meg öregek a tanyán akik rosszul lettek.

Tudod, én anno éltem abban rendszerben. Ha csóró voltál, ott el tudtál menni fizikai melósnak bármelyik nagy céghez udvart söprögetni, és kaptál hozzá munkásszállót is. Én is laktam pár hónapban ilyenben, bár én nem az udvarseprős szakaszon.

A Kádár-rendszernek voltak nagy hibái - Pl. az is, hogy nemigen volt fenntartható - de ebből a szempontból, és a közbiztonság szempontjából speciel eléggé rendben volt.

vanvelemenyem 2020.03.14. 18:03:24

@Hungryhorse: "Öntökönrúgás volt ez, akárki készítette."
Nos, gondolkodjunk. A koronavirus miatt meghaltak mind, vagy szenvedtek valamilyen egyéb, az immunrendszert gyengítő betegségben (rák valamelyik fajtája, súlyos , amputalt cukorbeteg, stb.), vagy 60+ életkorúak. Az első kategória is kap egy rakás állami segítséget (rokkant nyugdíj, olcsóbb gyógyszerek és kezelés ingyen), a második kategória nyugdíj pénz havonta, de legalábbis várományos a nyugdíjra. Nos, kinek állt érdekében a koronavirus? Naná, hogy a Nyugdíjfolyósítónak! Tehát nyilvánvaló, hogy a Nyugdíjfolyósító igazgatóság találta ki és készítette el. :D :D :D

steery 2020.03.14. 18:33:40

@CoolKoon: Nem feltétlenül. A lényeg az, hogy amikor betiltanak valamit, az emberek legfőbb célja rögtön az lesz, hogy kerüljék meg, játsszák ki, verjék át a rendszert, illetve húzzanak hasznot a törvénykerülésből.

arty1977 2020.03.14. 19:58:34

@midnight coder: 77es vagyok, en is eltem abban a rendszerben, de gyermekkent elsosorban a szuleimtol volt informaciom az eletrol.

es hanyingerem van a fals nosztalgiadtol.
az egyoldalu kozbiztonsag-szemleletedtol.
durva h ilyen tavlatbol is van ember, aki ennyire beszopta a kor propagandajat.... csak mert nem irta meg a nepszabi, nem volt semmi gond.
tokjo volt. jobb mint most.

es akkor most megyek okadni...

arty1977 2020.03.14. 20:00:59

@Bolsi Buster: remelem a fajtad elutazik es beall komcsinak, nem csak innen szopkodja az ideologiat....

arty1977 2020.03.14. 20:02:12

@Hungryhorse: legeloszor a relativizalo primkosagokrol kene leszokni... nod ;)

Bolsi Buster 2020.03.14. 20:48:22

@arty1977: hogy lennenek mar a kinaiak komcsik?

jo vicceid vannak, minden az ovek a vilagon szep lassan, mert tudatosan vasarolnak fel mindent es mindenkit.

Exploiter 2020.03.14. 23:28:21

@midnight coder:

Mondhatsz sok mindent az USAra, rengeteg szar van a számlájukon.
De abban biztos vagyok, hogy ha egyszer tényleg Kína lesz a világ megmondóembere, akkor minden nagy gondolkodó sorban járulna térdelni még Trump bácsi pöcse elé is, csak hogy jöjjenek vissza.

CoolKoon 2020.03.15. 13:47:50

@steery: Azért akkor is eléggé meredek húzás egy lapon említeni egy diktatúrán belüli hekkerkedést az embercsempészettel...

CoolKoon 2020.03.15. 13:57:11

@midnight coder: "A kicsi kínai átlagpolgár 20 éve még éhezett. Ma jobban él mint valaha." - Attól függ. Attól, hogy most már gyárban dolgozik éhbérért, és nem a földeken robotol, még nem biztos, hogy sokkal jobban él.

"A fejlettebb részen lakók nálad is jobban." - Biztos, hogy nem. Ja, leszámítva a párttagokat, akik gyárigazgatók, igen. Az átlag kínai még a fejlettebb vidékeken is jobban ki van szolgáltatva a rendszernek, mint akár a NER-ben is bárki.

"Megteszi azt az pár millió afrikai és arab aki 2050-ig megszállja majd Európát," - Egy megszálláshoz több kellene "pár millió afrikainál és arabnál".

"mert a remek liberrált európai államok soha nem fognak kiállni a polgáraik érdekeiért." - Attól, hogy ezt a hazugságot sokan ismétlik (köztük te is), még nem válik igazzá. Nemcsak nyugati komcsik és kontraszelekcióban érdekelt, tökkelütött zsebdiktátorok, meg nácik léteznek csak az európai politikai palettán.

"Ja, pár tucat akik többnyire önként választották ezt az életformát, mert akkor úgy gondolták, hogy ez nagyon menő." - Ezt a baromságot bármelyik szociológus csuklóból megcáfolná.

"Ja. De ettől Európa már soha nem fogja visszanyerni a II világháború elvesztése előtti gazdasági, politikai súlyát. Ehelyett folyamatosan veszíteni fog belőle a következő 30 évben, nem kicsit de nagyot." - Az ötölottó-számok jóslása is ilyen jól megy? Mert ezt, amit ide leírtál, vsz. semmiféle konkrétummal (urambocsá' érvvel) nem tudod alátámasztani.

"Ezzel szemben a németek és az amcsik egyáltalán nincsenek eladósodva. Ja bocs, de, tökig." - Ja. Csak ha Európa bedől, akkor dől Kína is, meg az USA is, és fordítva.

"saját devizájukban, ami mögött fedezetként ott az amcsi hadsereg és titkosszolgálat." - Hogy kapcsolódik ehhez a titkosszolgálatuk?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.15. 14:47:09

@CoolKoon:

"Egy megszálláshoz több kellene "pár millió afrikainál és arabnál"."

Persze, több kell, de a szülőképes arab és afrikai nők is megvannak.

Ami pedig Európa súlyvesztését illeti, azt Kína térnyerése már önmagában bizonyítja.

"Csak ha Európa bedől, akkor dől Kína is, meg az USA is, és fordítva."

Kína belső piaca olyan hatalmas, hogy megrázkódtatásokkal ugyan, de túlélné Európa bedőlését. Az USA kereskedelmében pedig Európa súlya folyamatosan csökken, szóval az USA sem dőlne be.

Konkrét bizonyítékot persze ne várj, mert ez nem természettudomány, nem is matematika. Azonban némi elfogulatlan, józan ésszel belátható, hogy Európa jelentősége, a világgazdaságban betöltött szerepe folyamatosan zsugorodik.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.03.15. 14:48:44

@CoolKoon:

"Hogy kapcsolódik ehhez a titkosszolgálatuk?"

Hát úgy, hogy szükség esetén a titkosszolgálatok képesek itt-ott némi beavatkozásra egyes országok politikájába, ami aztán annyira megkavarja a nemzetközi helyzetet, hogy abból elsősorban az USA profitálhat. Lásd Arab Tavasz.

steery 2020.03.15. 15:30:45

@CoolKoon: Szerintem meg nem. De mondhattam volna bármi más, jól jövedelmező példát is. Például: fegyvercsempészet, gyógyszerhamisítás, kábítószer üzlet, szervkereskedelem, prostitúció.
Attól még, hogy Kínában diktatúra van, biztos lehetsz benne, hogy rengeteg a bűnöző, a szélhámos és az ügyeskedő, akik mindenféle kiskapukat keresnek, találnak, hoznak létre vagy használnak ki a rendszer kijátszása, megkerülése, átverése érdekében. Csak legfeljebb nem jut el hozzánk a hőstetteik híre, mert a hatóságok meg az agyoncenzúrázott propaganda nem dicsekszik el velük.