Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Amerikai tudósok egér-ember hibrideket hoztak létre

2020. május 27. - ferenck

Amerikai kutatók létrehozták az eddigi legaprólékosabban kidolgozott egér-ember hibrideket, kimérákat. A sci-fikből ismert kimérák többfajta állat, állat és ember sejtjeiből álló, mesterségesen megalkotott organizmusok.

Orvosok bíznak benne, hogy ezeket a létformákat a jelenlegieknél pontosabb kutatási modellként használhatják, vagy a kutatási eredményekre alapozva, emberi szerveket tenyészthetnek majd ki belőlük. Az új szervekre átültetéseknél lehet szükségük, esetleg donorlistákra is felkerülhetnek.

hibrid.jpg

Egyelőre persze még távol vagyunk ettől, viszont az új kimérák létrehozása közben összegyűlt ismeretek a jövőben valamikor mindenképpen hasznosak lehetnek.

Emberi őssejteket közismerten nehéz más állatokba integrálni. Az ok egyszerű: különböző fajok sejtjei különböző tempóban és mértékkel fejlődnek.

hibrid0.jpg

Az egér-ember hibrid megalkotásában az volt a trükk és a nóvum, hogy a humán sejtek „óráját” a biológiai fejlődés korábbi pontjára, tehát korábbi állapotára állították vissza.

Az eredmények azonban még a trükközés ellenére is korlátozottak. Sejtösszetételét, a sejtek számát tekintve, a legfejlettebb hibridembrió is csak 4 százalékban emberi. A kísérlet során kidolgozott más egér-ember hibridek között viszont voltak olyanok is, amelyek sejtjeinek csak a 0,1 százalékát lehetett emberinek tekinteni.

Az emberi sejtek úgy oszlanak el, és olyan szervekben fonódnak össze, mint a szív vagy a tüdő, miközben legtöbbjük vörösvérsejtként végzi. A kísérletek során egyetlenegy sem tűnt úgy, hogy sperma- vagy tojássejtté válik. Az embriók ugyan csak 17 napig éltek, ezekből a megfigyelésekből viszont így is kiderült, hogy a sejteket hordozó kimérák utódai tökéletesen olyanok lennének, mint az átlagos egerek.

Az egyébként lassan formálódó emberi őssejt fejlődése az egérembrióban felgyorsul, és pont 17 nap alatt jut el odáig – valamivé (fotoreceptorrá, máj-, vörösvérsejtté stb. válik) –, ami egy normál emberi embriónál több hónap.

A sejtek szaporodása komoly etikai kérdéseket vet fel: mi történik, ha más laborban, más körülmények között más eredmények születnek?

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr7215706444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása