Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Desktop robotkarok a háztartásokban

2021. február 04. - ferenck

A robotika és mesterséges intelligencia térnyerésével, az automatizáció hatására laborok, gyárak és más munkahelyek mellett az otthonokban is megjelennek a változatos infokom technológiák.

Egyre több hobbilehetőség áll a tudomány és a technológia rajongói rendelkezésére: drónok, okos otthon szerkezetek, 3D nyomtatás, számítógépes programozás. Ha viszont mindent egyben akarunk, sokoldalú desktop robotkarok tűnnek a legjobb megoldásnak, ráadásul úgy érezhetjük magunkat közben, hogy egy kicsit már a jövőben élünk.

robotkar_1.jpg

A nyílt forrású Retrix DexArm ilyen gép. Cserélgethető moduljai lehetővé teszik, hogy többek között 3D nyomtatóként, lézervágóként, vagy éppen mesterségesen intelligens robotasszisztensként alkalmazzuk.

Relatíve nagy munkaterületű printer modulja változatos (polimeralapú) anyagokkal működik, lézervágó és általános vágó funkciójának köszönhetően kartont, fát, kerámiákat dolgozhatunk meg vele, tollmoduljával különféle rajzokat készíthetünk, puha markolója szintén sok mindenben segíthet. A 3D nyomtatásnál persze ne ipari felhasználásra, hanem háztartásunk egy-egy kellékének cseréjére gondoljunk inkább.

robotkar0_1.jpg

Mivel az oktatásból lassan kimaradhatatlan számítógépes programozás (kódolás) a legfontosabb 21. századi szkillek egyike, ismerete nemcsak a betölthető állások körét bővíti, de a kortárs valóságot is jobban megértjük általa, segít a problémamegoldásban.

Tanulni még egy felnőttnek is szórakozva a legkellemesebb, gyerekeknek pedig pláne az. A technológia iránt érdeklődőknek a programozás elsajátítására kevesebb szórakoztatóbb formula van, mint egy robot. A géppel járó Retrics Studio például projektek tervezésében, de a kar személyre szabásában is segít.

A robot teljesen kompatibilis az MIT-n (Massachusetts Institute of Technology) gyerekeknek fejlesztett Scratch kódoló appal. Haladóbbaknak pedig a Retrics a C, C++, Python, Java, Javascript és az ROS programnyelvek használatára alkalmas alkalmazásfejlesztési felületet (API) biztosít.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr8316413300
süti beállítások módosítása