Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Őfelsége titkos algoritmusa

2021. április 09. - ferenck

Az Egyesült Királyság elektronikus megfigyelési ügynöksége (GCHQ) közzétette mesterséges intelligencia használatára vonatkozó terveit. A gépi tanulást biztonsági fenyegetések, emberkereskedelem és a dezinformáció ellen használják.

Mindezt etikusan teszik – emelik ki. Az ügynökség az intelligens algoritmusokat a személyes szféra (privacy) védelme, a méltányosság, az átláthatóság és az elszámoltathatóság jegyében kívánja alkalmazni. Etikus tréningeket tartanak nekik, morális alapon folyamatosan ellenőrizni fogják a rendszereket.

security.jpg

A mesterséges intelligencia bővíti, és nem helyettesíti a humán elemzők munkáját – hangsúlyozza a GCHQ.

Szerteágazó feladatokat kell majd végrehajtania, és úgy tűnik: bőven lesz munkája a közeljövőben.

security0.jpg

A cybertámadások megelőzését, rosszindulatú szoftverek (malware) azonosítását, a fejlesztőig és a használókig történő visszakövetésüket nagy számítógépes hálózatok adatainak folyamatos elemzésével igyekszik megvalósítani.

Kiskorúakat ábrázoló, szexuálisan explicit képekre, szexuális „ragadozókra” csap le, pénzügyi tranzakciók elemzésével, a mögöttük álló személyek kiderítésével, kapcsolatrendszerük feltérképezésével küzd az illegális drog- és az emberkereskedelem ellen.

Kamuvideókat, kamuképeket – „mélyhamisítványokat” (deepfakes) – felderítő modellekkel próbálja megállítani a hamis információ terjedését. Tényeket ellenőriz, a tartalmakat visszakövetve, álhíreket gyártó tartalomfarmokat, és az azokat terjesztő botneteket azonosít.

A dokumentum érdekessége, hogy hírszerző és bűnüldöző ügynökségek, szervezetek ritkán részletezik mesterséges intelligenciáik tevékenységét, munkakörét. Szerencsére azért találunk nagyon fontos kivételeket is. A német bűnüldözés MI-jei például kiskorúakról generálnak kamuképeket, hogy pedofilokra, pedofilhálózatokra csapjanak le. Az USA Nemzeti Felderítési Hivatala megfigyelést végző műholdak irányítására fejleszt MI-t, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség pedig más hírszerző ügynökségek ellenőrzési előírásainak betartását auditáló modelleket gyakoroltat. Tevékenységükkel nemzetközi bűnözők kézre kerítésében igyekeznek közreműködni, illetve kialakulóban lévő válságokra szeretnének időben figyelmeztetni.

A GCHQ szerint az MI nagyon hasznos a nemzetbiztonságban és a bűnüldözésben.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3516492448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása