Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Százezer gyomot pusztít el óránként a farmrobot

2021. április 30. - ferenck

A mezőgazdaság automatizálása, robotika és mesterséges intelligencia, az okos technikák elterjedése a szektorban az utóbbi évtized egyik meghatározó trendje volt. A tendencia folytatódik, az agráriumban egyre több az infokommunikációs megoldás.

A terület forradalmasításának egyik élharcosa, az intelligens gépeket fejlesztő, seattle-i Carbon Robotics bemutatta harmadik generációs Autonóm Gyomlálóját, a gyomokat azonosító és nagyon hatékony lézerrel elpusztító mezőgazdasági robot harmadik generációját.

A gyomok folyamatosan viaskodnak a többi növénnyel térért, napfényért, a talajban lévő tápanyagokért. Megkönnyítik a kártékony rovarok tevékenységét, hogy megfertőzzék, elpusztítsák a termést. Ellenőrzésük a mezőgazdák egyik legfontosabb feladata.

farming_robot.jpg

Elpusztításukhoz a gyomirtó vegyszerek sokáig tűntek hatékony módszernek, csakhogy más növényekben is komoly károkat okoznak, mérgezik a vizeket, és a talajt is károsítják. Másik megoldás, ha a farmerek kézzel végzik a munkát, ami egyrészt kellemetlen és fárasztó tevékenység, másrészt a szektorban tapasztalható munkaerőhiány évről évre súlyosbodó probléma. Mezőgazdák gyakran panaszkodnak: egyre nehezebb idénymunkásokat találniuk.

Ezeket a gondokat oldhatja meg az Autonóm Gyomláló. Tevékenységével sem a talajban, sem a vízben nem okoz kárt, és mivel automata módban dolgozik, munkakörére a mezőgazdáknak sem kell felvenniük senkit.        

Kicsit úgy néz ki, mint egy kerekekre rakott nagy kocka. Miközben magát vezeti a terménysorokban, tizenkét kamerája folyamatosan pásztázza a földet és a növényeket. Mesterséges intelligenciával működő fedélzeti számítógépe azonosítja a gyomokat, amelyeket lézerrel irt ki.

Óránként százezernél több gyomot képes elpusztítani, naponta tizenöt-húsz hektárt gyomtalanítani. Összehasonlításként: mezőgazdasági munkások általában napi egy hektárral boldogulnak.

A gép nem olcsó, egyelőre nem tudni az árát, de többszázezer dollárba kerülhet. A Carbon Robotics szerint a befektetés két-három éven belül térülhet meg. Sok mezőgazdasági robot sajnos nagyon drága, a gyomlálóból viszont idén már nem lehet rendelni, mert annyi a foglalás.

A boldog kevesek már használják is, és nagyon elégedettek vele.

„Farmerként, ez az egyik leginnovatívabb és legértékesebb technológia, amit valaha láttam” – nyilatkozta egy új-mexikói gazda, majd hozzátette, hogy a robotok mainstreammé fognak válni a szektorban, mert a mai mezőgazdaság több égető problémájára, például a vegyszerek túlzott használatára, a nem elég hatékony munkafolyamatokra, a munkaerőhiányra megnyugtató megoldást kínálnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr5616516188
süti beállítások módosítása