Az NJSZT blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Az önvezető autó után jön az önvezető bicikli is

2021. június 22. - ferenck

2016. április elsején, azaz Bolondok Napján a Google Amszterdam utcáin, hatalmas forgalomban közlekedő önvezető kerékpárról töltött fel titokban egy videót a világhálóra. Két nappal később a mozgóképanyag virálissá vált, végigsöpört az interneten, mindenki elhitte, amit látott. A cég később elmagyarázta, hogy az élmény nem az autonóm járműnek, hanem a szenzációs szerkesztésnek, vágásnak volt köszönhető.

Nem történt csoda.

bicikli.jpg

Öt évvel később, Zhi Hui Jun, a több mint 800 ezer követővel rendelkező pekingi vlogger négy hónapot (főként hétvégéket) töltött el azzal, hogy a Google áprilisi tréfája valósággá váljon.

Komplex automatikus vezérlőrendszert tervezett, hogy a bicikli zavartalanul működjön. Érzékelőkből és elegendő számítási teljesítményt garantáló chipből álló hardverhálózatot dolgozott ki és telepített egy kerékpárvázra. A hardverhez egyedi igények szerint módosítható érzékelő- és vezérlőalgoritmusokat fejlesztett.

bicikli0.jpg

Szenzorrendszere mélységérzékelő kamerából, lidarból és gyorsulásmérőből áll. Elemmel működő motorok biztosítják a mozgást, segítik a kormány önműködését, forgatják az egyensúlyt fenntartó giroszkópot.

A Szélsőségesen Természetellenes Ön-navigáció (eXtremely Unnatural Auto-Navigation, Xuan) nevű rendszer, azaz a vezető nélküli kerékpár állva marad, navigál, elkerüli az ütközéseket.

Az akadály-elkerülés, az úttervezés és a tárgykövetés modelljei az ülés mögé épített Huawei Ascend 310 processzoron futnak. Zhi Hui Juan a Huawei Ascend szoftverével és a Robotika operációs rendszerrel fejlesztette őket. Sikerült megvalósítania, hogy a bicikli különféle alrendszerei jól kommunikáljanak egymással.

A járművet többször tesztelte, és még tárgyakkal történt ütközés után, valamint akkor is megőrizte egyensúlyi állapotát, amikor egy szatyrot tett a kormányra.

Akármennyire is viccesen hangzik, az önvezető kerékpár nem tréfa. A DARPA 2004-es Grand Challenge megmérettetésén például részt vett egy robot motorkerékpár. Az önvezető járművek körüli hype-ot kihasználva, a pekingi vlogger érdekes „csináld magad” (Do It Yourself, DIY) projektet valósított meg. Eredményeit felhasználhatják a jövő e-kerékpárjainak fejlesztésekor, de élelmiszer-szállításra szintén használhatnak ilyen járműveket, vagy ha nagyon sokat tekerünk, és szeretnénk közben szusszanni egyet.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr4316598438
süti beállítások módosítása