Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Működésbe lépett Európa első ötezer qubites kvantumszámítógépe

2022. január 21. - ferenck

Január tizenhetedikén, a németországi Jülichben, európai uniós és német hivatalos személyek jelenlétében beindították a világ egyik legegyedibb kvantumszámítógépét.

De mitől egyedi az új gép?

julich0.jpg

Attól, hogy a rendszert, technológiai lehetőségeinek növelése és ezáltal az élet változatos területeit érintő, hihetetlenül komplex problémák megoldása céljából, összekapcsolták egy szuperszámítógéppel.

A hivatalosan D-Wave Advantage annealer nevű gép a 2019-ben, német és más európai uniós kutatóknak kvantumkomputer-használatot biztosító Jülichi Egyesített Kvantumszámítási Infrastruktúra, a JUNIQ része.

julich.jpg

Mivel többdimenziós terek létrehozásával, sokféle adatpontban is képesek mintázatokat találni, a kvantumszámítógépek klasszikus komputerekkel megoldhatatlan problémákat is tudnak abszolválni. Építésük viszont hihetetlenül nehéz és komoly befektetést igényel. Ahhoz, hogy valóban hasznosak legyenek, nagynak kell lenniük, amelyhez évekre van szükség. Ezért is annyira lassú a technológia fejlődése.

Az új rendszer komoly lépés ebbe az irányba. Az ötezer kvantumbitnek köszönhetően, egymillió változó kezelésére alkalmas, és ez hihetetlenül magas szám.

Az eseményen részt vett Mariya Gabriel, az EU innovációért, kutatásért, oktatásért és az ifjúságért felelő biztosa, és elmondta, hogy „a kvantumszámítógépek nélkülözhetetlenek az Unió technológiai és gazdasági fejlődéséhez, az európai tudomány és ipar versenyképességéhez.”

Az esemény a kvantumalkalmazások gyakorlati fejlesztésének a kezdetét is jelenti. Tudósok a technológiával próbálnak majd megoldást találni változatos területek komplex problémáira. Az eredményekből Észak-Rakna-Vesztfália, Németország és az Unió ipari, közszolgálati és tudományos szektora egyaránt profitálhat.

Az új gép arra is ékes bizonyíték, hogy a kvantumszámítógépek nemcsak elméletekben és az akadémiai közegben létező valamik, hanem a való világban is alkalmazhatók, többek között olyan szerteágazó területeken, mint a közlekedés-optimalizálás, pénzügyi szolgáltatások, egészségügy, logisztika, gyártás és a beszállítói lánc hatékonyabbá tétele.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr2016819506
süti beállítások módosítása