Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Speciális lábbeli látáskárosultaknak

2022. április 21. - ferenck

Watararu Chino japán mérnök különleges ötlettel állt elő: leegyszerűsítve, lábbelibe ágyazta be a Braille-írást. A felismerés azután jött, hogy megtudta: tapintható, tapogatásérzékelőkkel felszerelt járdákon, burkolatokon hagyott kerékpárok gátolják járáskárosult személyek mozgását.

Az ötletből kiindulva fejlesztette az Ashirase járástámogató rendszert. A rendszerben találunk egy rugalmas motorra szerelt kütyüt is, és persze mindezek a cipőben vannak.

A cipőt viselő látáskárosultak speciális okostelefonos alkalmazást használnak. Az appon megadják úticéljukat, mire a cipőben lévő készülék – főként rezgéssel – irányítja őket.

footwear.jpg

A jobb lábfejen érzékelhető rezgések például arra figyelmeztetik a felhasználót, hogy a következő saroknál forduljon vissza. A vibráció ritmusa jelzi neki, hogy milyen messze van a sarok.

Chino hosszú ideje imádja az autókat, 2008-ban a Hondánál kezdett el dolgozni, önvezető és más technológiák fejlesztésében vett részt. De miután a felesége látáskárosult nagymamája 2018-ban beleesett egy folyóba, és megfulladt, még jobban megértette, mennyire veszélyes lehet a sétálás/menés.

„Régóta megszállottja vagyok a biztonságos autók fejlesztésének. Egyik szememmel mindig a biztonságra figyelek, de azt is felfogtam, hogy a menés szintén veszélyes lehet. Tisztában vagyok vele, hogy ez is a mobilitás része” – nyilatkozta.

Felismerése következményeként, kilépett a Hondától, és létrehozta a mechanikus, járástámogató asszisztenst. Ashirase már az év végén kereskedelmi forgalomba kerülhet, huszonötezer jenért, azaz 206 dollárért fogják árulni, az app havi használati díja pedig kb. kétezer jen lesz.

A mérnök megjegyezte, hogy sok látáskárosult személytől hallotta: feladták, hogy új helyekre menjenek. Buszon és vonaton is érzékelte, mennyire idegesek, félnek. Azt szeretné, hogy idegeskedés helyett zenét hallgassanak, és azt élvezzék a vonaton. Lábbelijük jelzése pedig azt is tudatja velük, hogy megérkeztek a végcélként megjelölt állomásra.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr7417807681
süti beállítások módosítása