Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Izzadó robot segíthet megértetni az embereknek a hőség hatását

2023. július 27. - ferenck

Mi történik az emberi testtel, ha hőgutát kap? Hogyan védhetjük meg magunkat a melegedő bolygón? Ezeket a fontos kérdéseket megválaszolandó, az Arizona Egyetem kutatói lélegzésre, remegésre és izzadásra képes humanoid robotot fejlesztettek. A gép neve ANDI (Advanced Newton Dynamic Instrument), és úgy néz ki, mint egy egyszerű törésteszt-bábu.

A napsütötte szövetségi állam fővárosában, Phoenixben múlt pénteken, egymás után a huszonkettedik napon 43 fokot mértek. Ekkora hőség az embernek halálos veszély, ANDI számára viszont nem az, csak egy sima kinti séta.

andy0.jpg

Fejlesztői vele akarják mérni, hogyan reagálunk az extrém melegre. Szénszálakkal megerősített epoxigyantából készült bőre, burkolata komoly technológiai arzenált, a testen keresztül szétszórt hőt felbecsülő szenzorhálózatot rejt. Van belső hűtőrendszere, 35 hőzónából áll, a légzést és az izzadást biztosító pórusokkal is rendelkezik.

Eddig csak tucatnyi hasonló „baba” létezett, külső környezetben viszont egyik sem tevékenykedett. Sportszergyártók termikus kamrákban teszteltek rajtuk termékeket.

andy.jpg

A kutatók a túlmelegedés (hipertermia) jobb megértését remélik tőle. A környező épületek által visszavert hőt mérő mobil meteorológiai állomás közelében, Phoenixben fog tevékenykedni, hogy lássuk, miként készüljünk fel a holnap éghajlatára.

Többfajta hőszabályozó mechanizmust szimulálhat különféle személyekkel: fiatalokkal, idősekkel, sportolókkal és másokkal, mert életkor és egyedi tulajdonságok alapján eltérő a hőségre adott reakciónk. A szituációk is változhatnak: száraz meleg után jöhet a magas páratartalmú, nedves forróság, aztán egy kis szél, és így tovább.

Segíthet a nagy melegnek jobban ellenálló ruhák tervezésében, a várostervezés újragondolásában, szociális munkások tevékenységét könnyítheti meg.

Ha Párizs jövője olyan lesz, mint a mai Phoenix, akkor sokat tanulhatunk az épülettervezésről” – nyilatkozta a fejlesztést vezető Konrad Rykaczewski.        

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr2018178881
süti beállítások módosítása