Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

A generatív mesterséges intelligencia korának munkakörei

2024. február 05. - ferenck

Minden felbukkanó és rivaldafénybe kerülő, meghatározó jelentőségű technológiánál hamar elkezdenek beszélni a körülötte kialakuló állásokról, találgatni új munkakörökről. Ez történik most a generatív mesterséges intelligenciával is, amelyben megvan a potenciál, hogy alapvetően új melókat teremtsen.

Egyelőre szó sincs az ember helyettesítéséről, betöltésükhöz viszont képzett munkaerőre van szükség. Bernard Marr jövőkutató tizenkét ilyen állást szedett össze. 

generativ_era_munkaorei.jpg

A promptmérnök az első, ő az olyan MI-alkalmazások szakértője, mint például a ChatGPT. Jó kommunikációs készséggel kell rendelkeznie, oda kell figyelnie a részletekre, kritikus gondolkodás, némi adattudományi ismeretek kellenek hozzá.

A generatív tervezésspecialista az építészettől a terméktervezésig sok területen találhat állást. Az optimális terv megvalósulásához különösen az MI outputjait kell szakértelemmel elemeznie.

Az MI input- és outputmenedzser a promptmérnök feletti szint: átlátja a rendszerbe töltött infókat és a rendszer kimeneteit is. Az adatbiztonság, a szerzői jogok, az MI elmagyarázhatósága és elfogultsága mind olyan probléma, amelyek erősödésével nő az e szakemberek iránti igény.

Az MI tartalomellenőr/tartalomfelülvizsgáló mindenféle tartalomformát néz át, értékeli a minőséget, pontosságot. Lényegében ő felel a szövegek korrektségéért.

Az MI-modelleket gyakoroltató, pontosító trénereknek adatokat kell a modellnek szolgáltatniuk, finomhangolniuk outputjaikat, hogy pontosak és hitelesek legyenek.

Az MI karbantartómérnök a modell frissítéseivel, hatékony működtetésével és a hibák megoldásával foglalkozik.

A cyberbiztonság a generatív MI felbukkanásával sokkal bonyolultabb lett, mint korábban volt – az adathalászat, a malware-ek és más digitális kórokozók kifinomultabbak, mint bármikor a történelemben. Kezelésükhöz az MI rosszindulatú felhasználását értő, és ellenlépéseket magas szinten alkalmazó specialisták szükségesek.

A számítógépes írásbeliséghez hasonlóan az MI-írásbeliség szintén alapkövetelmény lesz. Oktatók, tanácsadók tanítanak majd személyeket az MI-ről, előnyiről, kihívásairól stb.

Az MI-etikusnak/etikai tanácsadónak biztosítania kell a rendszerek etikus, előítélet- és elfogultságmentes, társadalmilag felelős működését. Nekik kell a szervezetek rendszereinek biztonságos tevékenységét meghatározó irányelveket kidolgozniuk.

A megfelelőség-menedzser feladata az etikus által megfogalmazott irányelvek betartása/betartatása. A szabályozás és a megfigyelés növekedésével szervezeteknek MI-jük törvényes működését garantáló szakemberekre lesz szükségük.

Minél több generatív MI-eszközt használunk, annál fontosabb, hogy saját „személyiséggel” rendelkezzenek. Ezeket a személyiségeket specialisták dolgozzák ki, teszik szerethetővé, érik el, hogy emberszerűbbek legyenek.

Sok MI-alkalmazás széleskörű, ugyanakkor egyre nagyobb a szűk körben használt egyediek iránti igény is. Elkészítésük külön munkakört igényel, fejlesztőik nyilvánosan elérhető modellekre építenek majd belső modelleket az adott szervezeten belüli felhasználásra.

A generatív MI-vel számos munkakör meg fog szűnni, csakhogy – mint a lista bizonyítja – nemcsak diszruptív, hanem teremtő szerepet is betölt majd az álláspiacon.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr4118314211
süti beállítások módosítása