Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

A jövő munkahelye: mihez kell értenünk a mesterséges intelligenciából?

2024. augusztus 13. - ferenck

A mesterséges intelligencia jóvoltából a jövő munkája más lesz, mint a mai. A Világgazdasági Fórum szerint 2030-ig 8,5 millió munkahelyet érint az MI, miközben ma még nem létező többmillió újat is generál.

Ebben a gyorsan változó világban inkább az adottságaink, s nem az elvégzett tanulmányok, korábbi állások határozzák meg munkaerőpiaci pozíciónkat. Az alkalmazókat jobban érdekli ismereteink és képességeink eredményes használata, hogy hogyan kezelünk velük jelenlegi üzleti és más kihívásokat.

aireadyskills.jpg

Két képességtípus-csoportra, MI- és szoft emberi adottságokra lesz leginkább szükség az érvényesüléshez. Az előbbi nem azt jelenti, hogy MI-fejlesztők vagy adattudósok leszünk, sokkal inkább a technológia eredményes alkalmazását, például tudni fogjuk, mikor melyik eszköz használata a leginkább célravezető. A második csoport az emberiséget az evolúció során sikeressé tevő adottságaival az MI vagy nem rendelkezik még, vagy nem tudja olyan jól kiaknázni őket, mint mi.

Ezek biztosítják az embertársainkkal végzett közös munkát, komplex problémák megoldását változatos adatokkal, közösségi helyzetek kezelését, érzelmi kapcsolatok kialakítását, fejlődésünk kritikus kiértékelését, kreatív megoldásainkat. A gépek fejlődésével a csak ránk jellemző adottságok értéke folyamatosan nő.

A két csoport kiegészíti egymást, közös „fejlesztésük” a jövőbiztos képességek kialakulása.

Az MI képességekhez a technikai adatok és a számítógépes ismeretek, az MI lehetőségeinek és alkalmazásainak ismerete, az „MI-írásbeliség”, de megfelelő promptok írása is tartozik. Tudnunk kell, miként automatizáljuk MI-vel a rutinfeladatokat, hogyan alkalmazzuk kreativitásunk növelésére, képesek legyünk kontrollálni a mesterségesintelligencia-munkaerőt, és természetesen a technológiai etikai és jogi vonatkozásairól is kell ismeretekkel rendelkeznünk.

A szoft képességekhez a magasszintű stratégiaalkotás, a kreatív problémamegoldás, a hosszútávú tervezés, a kritikus gondolkodás, a csapatmunkára való alkalmasság, partnerkapcsolatok kialakítása, empátia tartoznak.

Egy készség talán mindegyiknél fontosabb, mert nélküle nem maradunk kompetitívek az MI korában, az állandóan változó valóságban: az életünk végéig történő tanulás és az alkalmazkodás képessége.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr3318461583
süti beállítások módosítása