Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Az iPhone-ra kerül a Google Gemini-ja?

2024. március 27. - ferenck

Miután a Bloomberg arról számolt be, hogy az Apple tárgyalásokat folytat a Gemini multimodális mesterségesintelligencia-modell licenceléséről a Google anyacégével, az Alphabettel, az utóbbi tőzsdei részvényei több mint négy százalékos növekedést mutattak a március 18-i záráskor. Az Apple esetében szintén növekedést figyeltek meg, ám az jóval szerényebb, alig egyszázalékos volt.

A Google generatív mesterségesintelligencia-csomagja, a felemásan megítélt Gemini chatbottól a kódoló asszisztensig, sok lehetőséget kínál. Legfőbb és az MI fejlődésének következő fázisát felvillantó újítása a multimodalitás.

iphone_gemini.jpg

A Bloomberg szerint a tárgyalások arról folynak, hogy az iPhone-gyártó licenceli és beépíti a Gemini MI motort az okostelefonba. Belső források alapján a megbeszélések aktívak. Az MI még ebben az évben új funkciókkal bővítené az Apple csúcstermékét.

A következő nagy iPhone-frissítés, az iOS 18 bejelentésére a cég júniusi Fejlesztői Világkonferenciáján kerülhet sor. Az Apple ezen az éves rendezvényen valószínűleg többet elárul generatív MI-vel kapcsolatos terveiről, és általában (az őszi  kereskedelmi forgalomba kerülés előtt) ilyenkor beszél a legújabb iPhone-szoftverről is.

Tim Cook vezérigazgató februárban elmondta, hogy szignifikáns pénzösszeget fektetnek mesterséges intelligenciába, de bővebben az év későbbi hónapjaiban fog beszélni róla. A generatív MI újradefiniálja a jövőt – nyilatkozta, és ezért is akarnak előrelépni azon a területen, ahol a többi infokom nagyágyúhoz képest komoly versenyhátrányba kerültek.

Szintén a Bloomberg szerint nemrég az OpenAI-jal is tárgyaltak, és elgondolkoztak valamelyik modelljük használatán, ám a felek nem döntöttek a mesterséges intelligenciára vonatkozó megállapodás feltételeiről, márkanévről, mint ahogy az implementálás módját sem véglegesítették.

A sajtóhírre vonatkozó kérdésekre az Apple megtagadta a választ, az Alphabet pedig semmit nem reagált.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr2618360727
süti beállítások módosítása