Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Messze még a megfizethető árú űrhotel

2018. április 12. - ferenck

Az űrturizmus már nem olyan távoli sci-fi álom, mint néhány, de akár csak két évtizede is volt. Egyes cégek gőzerővel dolgoznak, hogy az elsők legyenek, hogy ők szervezzék meg és adjanak otthont életünk nyaralásának. Virgin Galactic, Axiom Space – egyelőre elég ismeretlenül csengő nevek…

Hozzájuk csatlakozott az első teljesen moduláris űr-nyaralóállomáson, az Aurora Állomáson dolgozó Orion Space. A cég maximum tizenkét napig tartó utazásokban gondolkodik.

urturizmus0.jpg

Már viszonylag rövidtávon bíznak a sikerben, első utasaikat négy év múlva szállítanák a világűrbe. Az árakat is közölték…

Ne lepődjünk meg, hogy pokoli drága túrákról van szó. Eddig mindössze hét magánszemély járt a Nemzetközi Űrállomáson (ISS), az elmúlt tizenhét évben. Egy-egy út 20-40 millió dollár közötti összegbe került.

Az Orion Space hozzájuk képes nagyvonalú ajánlattal állt elő, egy-egy utasnak „csak” 9,5 millió dollárt kell fizetnie, tehát felére csökkentették az árat, de még ez az összeg is annyira magas, hogy a luxusvakációt csak a tényleg leggazdagabbak engedhetik majd meg maguknak.

urturizmus.jpg

Közönséges halandók vajon mikor mehetnek nyaralni az űrbe?

„Nagyjából tíz év múlva 10-15 ezer dolláros űrutazásokra számítok. Kb. az antarktiszi egzotikus utakkal lesznek azonos kategória” – prognosztizál optimistán Don Thomas, a NASA asztronautája, aki 44 napot töltött az űrben.

Elon Musk Mars-utazása nagyjából egy amerikai ház árába, kb. 200 ezer dollárba kerül majd, kérdés persze, hogy mikor. Igaz, ő nem nyaralásra, hanem a vörös bolygó kolonizálására gondol.

Az utazás azonban nemcsak abból áll, hogy felszállunk az űrhajóra, aztán elrepülünk például az ISS-re. Turistaként is mintegy két év tréning kell, hogy nekiindulhassunk. Az eddigi luxusutasokat ennyi ideig gyakoroltatták, az Orion Space viszont a szintén nem kevés három hónapra csökkentette a felkészülési időt.

A cég már elkezdte a 80 ezer dollár előleg gyűjtését.

„Célunk, hogy mindenki számára elérhetővé tegyük a világűrt” – jelentette ki magabiztosan Frank Bunger vezérigazgató.

Bunger kijelentése az ár ismeretében kicsit irreálisnak tűnik.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr7913822526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása