Az Neumann Társaság blogja a legfejlettebb infokom technológiákról

Jelenből a Jövőbe

Jelenből a Jövőbe

Kezünkkel tapinthatjuk ki a virtuális cica szerveit

2018. június 27. - ferenck

A virtuális valóság (VR) ugyan kevésbé van rivaldafényben, mint két-három éve, a fejlesztések nem annyira látványosak, a nagy áttörés sem történt meg, a technológiát azonban mégis egyre több területen használják, igyekeznek kihasználni oktatási és művészeti lehetőségeit.

A San Francisco székhelyű Leap Motion nemrég jelentette be Orion VR követő szoftverének negyedik generációját. A legfőbb változás, hogy Occulus Rift vagy Vive headsettel rendelkező felhasználók kezükkel az eddiginél sokkal jobban navigálhatnak virtuális világokban. A szoftverrel ügyesebbé válnak az ujjak, gördülékenyebb a kézhasználat, s mindezt gyorsabban és konzekvensebben tesszük.

vrcica.jpg

A demonstrációs anyaghoz egyik kedvenc háziállatunk, a cica anatómiáját használták. Köztudott, hogy szinte lehetetlen előrejelezni a macskák gyorsan változó kedélyállapotát. Nagyon azt sem tudjuk, hogyan működik a szervezetük. Most viszont belülről nézhetjük meg, az Orionnal ugyanis szó szerint megtapogathatjuk a virtuális állat szerveit.

Ujjainkat végigfuttatjuk a bordáján, leszedjük a bundáját, és meglátjuk az izomfelépítését, de ha még mélyebb ismeretekre akarunk szert tenni, csontról csontra, szervről szervre vizsgálhatjuk – dekonstruálhatjuk – a cica szervezetét.

vrcica0.jpg

A két másik demonstrációs anyag a Részecskék (Particles) és a Festés (Paint).

A Részecskékben apró gömbökkel játszadozhatunk, megfigyelhetjük egymásra adott reakcióikat, és közben behatóbban megismerünk fizikai kategóriákat, alapfogalmakat.

A harmadik demó arról szól, hogyan használjuk kezünket háromdimenziós alkotásra. Nyilvánvalóan sok gyakorlás kell látványos kompozíciók létrehozásához…

A példák, különösen a macska jól szemléltetik a virtuálisvalóság-technológiák oktatási, tréning, egészségügyi és szórakoztatóipari lehetőségeit. Egyes orvosi és állatorvosi egyetemeken már használják is a VR-t. Minél élethűbbek lesznek az Orion-féle megoldások, annál jobban felgyorsul az átállás. Az okok egyértelműek: például virtuális állat vagy ember boncolása kevésbé traumatikus, és kevesebb morális aggályt vet fel.

A másik két demó a fizikában és a művészetekben lehet hasznos. Könnyen elképzelhető, hogy fizikusok a Részecskék robusztusabb verziójával szemléltetnek új elméleteket.

A bejegyzés trackback címe:

https://jelenbolajovobe.blog.hu/api/trackback/id/tr614074725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása